wtorek, 8 kwietnia 2014

Wiekanocne zajączki

 Na zajączki wielkanocne , natknęłam się przypadkiem na innej stronie. Sa tak słodkie , że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem I pomysłem. Sa przepyszne, puszyste I polecam Wam je gorąco :).

 Składniki:
500 ml mleka
125 ml oliwy
110 gr cukru
2 jajka
2 łyżeczki soli
2 łyżki suchych drożdzy
800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba)
1 jajko do posmarowania


Wykonanie:
Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.


Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego kawałka. Dodajemy kawałek jagody lub pieprzu jako oko. Formyjemy kuleczkę na ogonek.











Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem  Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 10-14 min. Moje piekły się 13 min.
Ponieważ cisasta jest bardzo dużo, upiekłam tez rogale z dżemem , ale o tym już jutro :)


Zajączki zajmują troche czasu, ale są prześliczne I idealnie będą się komponować z jajkami w koszyczku.
Wesołych Świąt I smacznego jajka :)
 Smacznego  :)
      


Strona : https://www.facebook.com/pages/Foodilicious/330829046967822 I  http://littlebirdiesecrets.blogspot.ca/2011/07/little-birdie-rolls-tutorial.html 
 

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Sa pyszne I slodkie, jak je zobaczylam pierwszy raz , wiedzialam ze je zrobie, musze jeszcze podejsc do kurczaków :)

      Usuń
  2. Strasznie optymistyczne te bułeczki :-) Będę się ślicznie prezentowały w koszyczkach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziekuje, a wiesz ze dzisiaj myslalam ze musze sie do Ciebie odezwac :)

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit