Zachwalać zupy ziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . Zapraszam
Składniki:
na rosół- 6 podudzi z kurczaka
na zupę:
3 por
6 ziemniaków
2 gałązki celera
400 ml śmietany
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.
W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.
Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :)
Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam z focaccia. Ale o focaccia będzie jutro :)
Życzę smacznego I gorąco polecam :)
Składniki:
na rosół- 6 podudzi z kurczaka
na zupę:
3 por
6 ziemniaków
2 gałązki celera
400 ml śmietany
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.
W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.
Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :)
Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam z focaccia. Ale o focaccia będzie jutro :)
Życzę smacznego I gorąco polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz