Kuchnia azjatycka to burza smaków:) Można się w niej zakochać, po pierwszym obiedzie. U nas jest to ulubiona kuchnia- mieszanka smaków- słodkich, ostrych I zaskakujących połączeń zawsze pozwala przenieść się w odległe tereny azjatyckie. Najważniejsze- jest zdrowa, niskokaloryczna I obiad jest gotowy w 30 min. Zapraszam :)
Składniki:
500 gr piersi z kurczaka
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
25 gr cashew
1 łyżka curry
1 łyżka pasty imbirowej lub starty imbir
6 ząbków czosnku
5 łyżek hoisin sosu lub powideł śliwkowych
2 łyżki ketchupu
2 łyżki słodkiego sosu chilli
ryż
Wykonanie:
Hoisin sos, ketchup I sos chilli- mieszamy w miseczce. Do drugiej miseczki dodajemy przyprawę curry, paste z imbiru I przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę kroimy w pół talarki. Piersi z kurczaka- myjemy I kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy olej- wrzucamy cebulę -smażymy około 4-5 min. Dodajemy przyprawy-cury, imbir I czosnek- mieszamy I dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 -10 min.
Dodajemy sos- mieszamy I pozostawiamy na gazie około 2 min. Gotowe.
W międzyczasie gotujemy ryż- można dodać do ryżu suszone warzywa, szykujemy sałatkę.
Obiad gotowy.
Smacznego :)
Składniki:
500 gr piersi z kurczaka
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
25 gr cashew
1 łyżka curry
1 łyżka pasty imbirowej lub starty imbir
6 ząbków czosnku
5 łyżek hoisin sosu lub powideł śliwkowych
2 łyżki ketchupu
2 łyżki słodkiego sosu chilli
ryż
Wykonanie:
Hoisin sos, ketchup I sos chilli- mieszamy w miseczce. Do drugiej miseczki dodajemy przyprawę curry, paste z imbiru I przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę kroimy w pół talarki. Piersi z kurczaka- myjemy I kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy olej- wrzucamy cebulę -smażymy około 4-5 min. Dodajemy przyprawy-cury, imbir I czosnek- mieszamy I dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 -10 min.
Dodajemy sos- mieszamy I pozostawiamy na gazie około 2 min. Gotowe.
W międzyczasie gotujemy ryż- można dodać do ryżu suszone warzywa, szykujemy sałatkę.
Obiad gotowy.
Smacznego :)
Pyszny pomysł na kurczaka, muszę wypróbować, polecam również kurczaka po baskijsku z ryżem (,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuń:) dziekuje i polecam
UsuńBardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, Warto sprobowac :)
UsuńNaprawdę warto spróbować zrobić to danie, u mnie nowość jeżeli chodzi o kulinaria blikiego wschodu. Dodaję gomarowskie powidła śliwkowe, gdyż są tańsze niż sos Hoisin, i według mnie smaczniejsze. Łączymy wszystkie składniki w całość, następnie podaję z uprzednio ugotowanym, sypkim ryżem paraboiled. :)
OdpowiedzUsuńMysle ze powidla sliwkowe- rewelacyjnie sie sprawdza z tym przepisem takze :) Pozdrawiam
Usuń