poniedziałek, 21 lipca 2014

Barszcz z uszkami

 Dzisiaj na naszych stołach zagościł barszcz. Lekko zakwaszony cytryną I ostrościa czosnku był ucztą dla naszych kubków smakowych. Do barszczu podaję uszka- przepis tutaj, lub krokiety przepis tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;)
Zaczynamy:

Składniki:
około 1 kg buraków
2 pietruszki
3 marchewki
kawałek selera
4 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny-4 łyżki soku
sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe
suszone warzywa
mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru


Wykonanie:
Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około pół łyżki soli, pieprz ziarenka, marchew , pietruszke I seler. Teraz można dodać około 2-3 łyżek gotowych suszonych warzyw.  Gotujemy około 10 min. Po tym czasie dodajemy buraki, około 1/3 łyżeczki pieprzu, sok z cytryny. Gotujemy około 20 min.
Doprawiamy do smaku solą I pieprzem I w razie potrzeby cytryną. Barszcz jest gotowy :)


Dzisiaj barszcz podałam z uszkami - przepis na uszka tutaj.


Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wpadłam na mój barszczyk, ale z tym "specjalnym" uszkiem. Pozdrawiam Edytko. :)

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit