Miodowe ciasto z czereśniami- z pewnością Was zaskoczy. Jest bardzo wilgotne, pachnące I przede wszystkim przepyszne :) Jedną z zalet tego ciasta jest także to, że wykonanie jego to około 10 min. Polecam I zapraszam do skorzystania z przepisu .
Zaczynamy:
Składniki:
300 gr self raising mąki *
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
125 gr drobnego cukru
250 gr masła
125 ml miodu
300 gr czereśni-bez pestek
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Formę-23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Usuwamy pestki z czerśni.
Makę, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód, jajka- wszystkie składniki mieszamy w mikserze do glądkiej konsystencji gęstej śmietany.
Tortownicę wykładamy czereśniami. Na czereśnie wylewamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 40 min- lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu I ostudzeniu- posypujemy cukrem pudrem . Gotowe :)
Smacznego :)
Zaczynamy:
Składniki:
300 gr self raising mąki *
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
125 gr drobnego cukru
250 gr masła
125 ml miodu
300 gr czereśni-bez pestek
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Formę-23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Usuwamy pestki z czerśni.
Makę, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód, jajka- wszystkie składniki mieszamy w mikserze do glądkiej konsystencji gęstej śmietany.
Tortownicę wykładamy czereśniami. Na czereśnie wylewamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 40 min- lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu I ostudzeniu- posypujemy cukrem pudrem . Gotowe :)
Smacznego :)
Szkoda, że owoce sezonowe są sezonowe :-/ Mi jakoś czereśniowy sezon umknął. Może jeszcze gdzieś je upoluję, bo koniecznie chcę przetestować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńJak znajdziesz czeresnie, to warto sprobowac :)
Usuń