środa, 9 lipca 2014

Pulpety z pietruszką w sosie slodko-kwaśnym

Niesamowite połączenie kuchni polskiej z azjatycką. Sos słodko - kwaśny dopełnia w sposób niesamowity tą pyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami na długo, I często będzie gościł na Waszych stołach :) Polecam :
Zaczynamy:
 Składniki:
600-800 gr mielonego
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki
po około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnek
olej do smażenia
 Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe kulki. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smażymy pulpety.
Składniki na sos słodko-kwaśny:
8 łyżek octu ryżowego lub winnego
8 łyżek cukru brązowego
8 łyżek ketchup
4 łyżki sosu sojowego jasnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy I zagotowujemy w garnku- około 3 min. Sos gotowy. Można doprawić do smaku czosnkiem.

 Ryż zasmażany:
Gotujemy szklankę ryżu.

Składniki:
3 pieczarki - pokrojone w talarki
3 marchewki pokrojone w słupki
6 liści z kapusty pekińskiej
2-3 łyżki oleju
Na rozgrzanym oleju smażymy marchewkę I pieczarki- około 5 min. Gdy marchew jest miękka dodajemy ryż I pokrojoną w piórka kapustę. Smażymy około 3 min. Gotowe :)



Smacznego :)


4 komentarze:

  1. jej ale mi ślinka poleciała muszę zakupić sosy i do dzieła :)jej ale pycha uwielbiam takie dania ;P
    zapraszma do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Tak jeszcze pulpetów nie robiłam :-) wyglądają pysznie, bardzo ciekawa propozycja. Dzięki Edytko za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, pulpety w tym sosie sa nieziemskie Marzenko :)

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit