poniedziałek, 7 lipca 2014

Pieczone udka z pesto bazyliowo-pietruszkowym

 Kochani, zapraszam na przepyszny obiad- kurczaka w marynacie czosnkowej I makaron z pesto bazyliowo pietruszkowym z grillowaną papryka. Jest trochę pracy przy obiedzie , ale smak wynagrodzi Wam wszystko. Jestem pewna że obiad zostanie na stałe w Waszym menu :)
Zaczynamy:
 Składniki:
udka-ilość według potrzeby
ok 50-70 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, paprika, natka pietruszki, cayenne
5 ząbków czosnku
2 papryki
Składniki na pesto:
150 ml oliwy z oliwek
liście bazylii- dużo :)
natka pietruszki- około 1-2 łyżek
6 ząbków czosnku
2 łyżki startego parmezanu
pieprz

Wykonanie:
Oliwę z przyprawami mieszamy. Mieszamy do połączenia składników. Myjemy udka. Nacieramy oliwą z przyprawami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C I pieczemy łącznie 45 min, co 15 min zmieniając strony.
Kurczak gotowy:)


Pesto bazyliowo - pietruszkowe

Wszystkie składniki mieszamy blenderem- mikserem- do całkowitego połączenia.

Paprykę myjemy, kroimy na pół. Wkładamy do piekarnika na maksymalną temperature- I grillujemy na górnej grzałce ok 10 min.
Po tym czasie wkładamy na 10 min do woreczka- by łatwiej zciągnąc skórkę.

Gotujemy makaron- ja ugotowałam 250 gr spiralek.

Kroimy w kostkę paprykę. Do makaronu dodajemy pesto I paprykę I mieszamy. Gotowe:)

Podajemy z upieczonym kurczakiem I ulubioną sałatką.



Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Robiłam,rodzinka zadowolona.Talerze wylizane.Szybko,tanio,smacznie.Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto- uwielbiam i kocham i dodaje kiedy moge. :) Najwazniejsze ze rodzince tez smakowalo :) pozdrawiam

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit