Serdecznie zapraszam na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie mam :) Druga złamana zasada- to dodatek wina, trzecia to parmesan z torebki, a powinnien być świeżo stary :)
Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej
Składniki:
150-200 gr pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
szklanka ryzu
z 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowy
mała puszka kukurydzy
mała puszka groszku
parmesan
natka pietruszki
3 łyżki masła
Wykonanie:
Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu.
Dodajemy chochelka bulinon. Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu, mieszamy ....
Gdy ryż przyjmnie cały bulion dodajemy pieczarki. Mieszamy. W międzyczasie usmażyłam mini schabowe.
Zciągamy z gazu- dodajemy masło, kukurydzę, groszek , natke pietruszki I ok 2-3 łyżek parmezanu. Mieszamy. I gotowe :)
Życzę smacznego I miłego dnia , pozdrawiam :)
Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej
Składniki:
150-200 gr pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
szklanka ryzu
z 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowy
mała puszka kukurydzy
mała puszka groszku
parmesan
natka pietruszki
3 łyżki masła
Wykonanie:
Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu.
Dodajemy chochelka bulinon. Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu, mieszamy ....
Gdy ryż przyjmnie cały bulion dodajemy pieczarki. Mieszamy. W międzyczasie usmażyłam mini schabowe.
Zciągamy z gazu- dodajemy masło, kukurydzę, groszek , natke pietruszki I ok 2-3 łyżek parmezanu. Mieszamy. I gotowe :)
Życzę smacznego I miłego dnia , pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz