poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zupa-krem pomidorowy- tomato soup

 O zupie pomidorowej chyba powiedziano już wszystko, kazdy z nas ma na nią swój sposób. O to jeden z moich sposobów na krem.
Składniki:
6 udek z kurczaka
2 puszki pomidorów
3 marchewki
1 duża pietruszka
1 cebula
2-3 łodyżki z selera
50 gr masła
mozzarella
1 łyżka mąki - opcjonalnie
1 łyzeczka cukru
sól, pieprz


Wykonanie:
W garnku gotujemy udka do miekkości, dodajemy sól I pieprz do smaku. Bulion odkładamy na bok.

W garnku rozpuszczamy masło I szklimy cebulę.
Dodajemy marchew I pietruszke. "Podsmażamy "  do miękkości marchwi .
Dodajemy pomidory I seler- dusimy  ok 15 min. Dodajemy cukier. Odstawiamy z gazu, dolewamy gotowy bulion kurczakowy, opcjonalnie 1 łyżkę mąki I miksujemy- blendujemy- do rozdrobnienia wszystkich składników. Kładziemy na gaz, do zagotowania.
 Kroimy mozzarelle w plasterki . Nalewamy gorącej zupy- dodajemy mozzarella, śmietanę. ( mozzarella- warto kupić dobrej jakości, by pod wpływem gorąca zupy- rozpuściła sie)
Życze smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit