Zapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :)
Składniki:
ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkę
Marynata:
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
sól
Piersi z kurczaka marynujemy i odkładamy na 30 min do lodówki
Sos:
Składniki:
8 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
6 łyżek ketchup
2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok.
Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka.
Warzywa-
2-3 papryki kroimy w większe kawałki
2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki
1 marchew- talarki
szczypior
2 ząbki czosnku- wycisnięte
1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru.
Na czystym woku dodajemy 2 łyżki oleju - smażymy czosnek i imbir ok 1 min. Dodajemy marchew i cebulę- ok 2 min. Na koniec paprykę- 1 min.
Gdy warzywa są już "podsmażone" dodajemy kurczaka, sos słodko kwaśny, łyżkę oleju sezamowego i szczypiorek.
Mieszamy i odkładamy z ognia
Podajemy z ryżem; smacznego :)
Składniki:
ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkę
Marynata:
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
sól
Piersi z kurczaka marynujemy i odkładamy na 30 min do lodówki
Sos:
Składniki:
8 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
6 łyżek ketchup
2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Odkładamy na bok.
Smażymy kurczaka na łyżce oleju do lekkiego zbrązowienia- na wysokim ogniu. Wyciągamy z woka.
Warzywa-
2-3 papryki kroimy w większe kawałki
2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki
1 marchew- talarki
szczypior
2 ząbki czosnku- wycisnięte
1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru.
Na czystym woku dodajemy 2 łyżki oleju - smażymy czosnek i imbir ok 1 min. Dodajemy marchew i cebulę- ok 2 min. Na koniec paprykę- 1 min.
Gdy warzywa są już "podsmażone" dodajemy kurczaka, sos słodko kwaśny, łyżkę oleju sezamowego i szczypiorek.
Mieszamy i odkładamy z ognia
Podajemy z ryżem; smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz