piątek, 17 stycznia 2014

Tiramisu

Tiramisu, to klasyka włoskiego cukiernictwa. Dzisiaj zapraszam na tiramisu - z ciastem I kremem.
Składniki:
3 jajka
140 gr drobnego cukru (golden caster sugar)
90 gr mąki- self raising flour
1 łyżka kakao
150 ml czarnej kawy
2 łyżki rumu- lub esencji rumowej








Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy make I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 25-30 min. Po upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia.







Masa:
500 gr mascarpone
300 gr swieżego custard
80 gr drobnego cukru
100 gr startej czekolady









 Wykonanie:
Ubijamy mascarpone, dodajemy custard I cukier- ubijamy wszystko na puszysta masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy.
 Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy można dodac cukru). Nakładamy masę.








Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Posypujemy ciasto cacao.
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Witam, Dziś ostatni dzień konkursu, w którym do wygrania kosz pełen zakupów. Zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit