Zapiekanka pasterza-jest daniem pochodzącym z kuchni angielskiej- z jagnięciny lub mięsa baraniego. Amerykanie robia zapiekankę z wolowiny.
Zapiekanka pasterza jest też nazywana wiejską zapiekanką.
Co ja mogę powiedzieć- jest sycąca- I któż z nas nie kocha zapiekanek?
Zapraszam na zapiekanke pasterza.
Składniki:
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy połowe z masła- podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, pieczarki. Smażymy ok 10-15 min. Dodajemy mięso mielone, kukurydze, groszek. Doprawiamy sola I pieprzem. Smażymy do momentu gdy mięso nie będzie rożowe. Dodajemy bullion I sos Worcestershire . Smażymy do odparowania bulionu.
Ziemniaki tłuczemy z pozostałym masłem, śmietana. Na koniec dodajemy ser.
Wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ziemniaki.
Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min.
Smacznego:)
Zapiekanka pasterza jest też nazywana wiejską zapiekanką.
Co ja mogę powiedzieć- jest sycąca- I któż z nas nie kocha zapiekanek?
Zapraszam na zapiekanke pasterza.
Składniki:
ok 500 gr mięsa wolowego- mielonego
1 cebula pokrojona w kostke
2-3 marchewki pokrojne w kostkę
puszka groszku
puszka kukurydzy
200 gr pieczarek
4-6 ziemniakow- ugotowanych
0,5 kostki masła
100 ml bulionu wolowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
50-100 ml śmietany
sól, pieprz
100 gr startego sera
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy połowe z masła- podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, pieczarki. Smażymy ok 10-15 min. Dodajemy mięso mielone, kukurydze, groszek. Doprawiamy sola I pieprzem. Smażymy do momentu gdy mięso nie będzie rożowe. Dodajemy bullion I sos Worcestershire . Smażymy do odparowania bulionu.
Ziemniaki tłuczemy z pozostałym masłem, śmietana. Na koniec dodajemy ser.
Wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ziemniaki.
Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz