Zapraszam dzisiaj do kuchni hinduskiej- mieszanka mleka kokosowego, przypraw I papryczek chilli- zadowoli nawet , najwybredniejsze podniebienie. W glownej roli dzisiaj - wolowina madras.
Skladniki:
1-2 ostre papryczki chilli
2 lyzeczki kolendry
2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki imbiru
1/4 lyzeczki pieprzu
2 puszki mleka kokosowego
60 gr masla lub ghee
2 cebule pokrojone w kostke
3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praske
ok 700 gr wolowiny
250 ml bulionu wolowego
sok z cytryny
sol
poppadoms
Wykonanie.
Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.
Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min.
Dodajemy pokrojona w kostke wolowine I dusimy pod przykryciem ok 1.5 h lub az wolowina bedzie miekka. Dodajemy na koniec mleko kokosowe( druga puszke), sok z cytryne( ok 2 lyzek ) I sol do smaku. Gotujemy ok 5 min
Podajemy z ryzem I poppadoms. Serdecznie polecam :)
Skladniki:
1-2 ostre papryczki chilli
2 lyzeczki kolendry
2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki imbiru
1/4 lyzeczki pieprzu
2 puszki mleka kokosowego
60 gr masla lub ghee
2 cebule pokrojone w kostke
3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praske
ok 700 gr wolowiny
250 ml bulionu wolowego
sok z cytryny
sol
poppadoms
Wykonanie.
Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.
Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno pokrojone papryczki. Dodajemy do garnka z cebula I gotujemy ok 2-3 min.
Dodajemy pokrojona w kostke wolowine I dusimy pod przykryciem ok 1.5 h lub az wolowina bedzie miekka. Dodajemy na koniec mleko kokosowe( druga puszke), sok z cytryne( ok 2 lyzek ) I sol do smaku. Gotujemy ok 5 min
Podajemy z ryzem I poppadoms. Serdecznie polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz