Gulasz:
Ok 0.5 kg wieprzowiny lub wolowiny
1 cebula
2 papryki- czerwona I zielona
200 gr pieczarek
3 trojkaciki sera topionego
Sol, pieprz i papryka
Placki ziemniaczane:
Ok 1 kg ziemniakow
1 cebula
2 lyzki maki
1 jajko
2 zabki czosnku
Sol, pieprz
Wykonanie:
1 . Mieso pokroic , wrzucic do garnka, dodac soli, pieprzu i papryki- podsmazyc, a pozniej dusic ok 1 godziny. Dodac pokrojona w poltalarki cebule i pieczarki? dusic ok 5-10 min. Dodac serki topione i papryke- dusic nastepne 5-10 min. Przyprawic do smaku (polecam ziarenka smaku- przyprawe ziolowa do gulaszu. )
2 . Zetrzec ziemniaki i cebule na tarce z malymi oczkami, dodac jajko, make, czosnek, sol i pieprz. Wymieszac . Smazyc na patelni z dwoch stron.
3. Posypac tartym serem lub polac smietana.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz