wtorek, 13 sierpnia 2013

Lamb dopiaza

Lamb 003.JPG
Dzisiaj na obiad kuchnia hinduska

Skladniki:

4 cebule pokrojone w pol talarki
3 zabki czosnku
2.5 cm swiezego imbiry- ginger
1 lyzeczka ground coriander
1 lyzeczka ground cumin
1 lyzeczka chilli powder
1/2 lyzeczki ground turmeric
1 lyzeczka ground cinnamon
1 lyzeczka garam masala
4 lyzki wody
5 lyzek veg oil
ok 600 gr jagnieciny bez kosci
ok 250 ml joguru naturalnego
sol, pieprz
ryz basmati

Wykonanie:
1.  2 cebule , czosnek, ginger, coriander, cumin, chilli, turmeric, cinnamon I garam masala plus woda - zblendowac- na paste.
2.  Do garnka dac 4 lyzki leju I wrzucic na ok 3 min cebule. Odstawic. Do pozostalego oleju z cebuli dolac pozostaly olej I wrzucic pokrojone mieso na ok 5-10 min. Wyciagnac mieso z garnka , odstawic.
3. Do garnka wlac paste, jogurt, sol I pieprz. Gotowac ok 2-3 min. Wrzucic jagniecine.
4. Zredukowac gaz, przykryc garnek I dusic mieso do miekkosci. ok 1-1.5 h. Na koniec dodac usmazona wczesniej cebule- wymieszac I gotowac ok 5 min.
5. Podawac z ryzem.

Smacznego :)

Lamb 003.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit