wtorek, 13 sierpnia 2013

Chicken Biryani

Zapraszam na Chicken Biryani

Jedna z popularniejszych hinduskich potraw.

Skladniki:

Ok 1 kg kurczaka - ja dalam 6 udek plus dwie piersi z kurczaka.( obrac ze skory, usunac kosc, pokroic w kostke )
maly kawalek imbiru ( ginger) stary na tarce
6 zabkow zmiazdzonego czosnku
1.5 lyzki garam masala
1 lyzeczka chilli
2 lyzeczki soli
500 ml naturalnego jogurtu
200 ml mleka
1.5 lyzeczki nitek szafranu( saffron strands)
kostka masla
2 cebule
2 szklanki basmati ryzu
1 zielona papryka
pietruszka natka
4 lyzki soku z cytryny.
2 lyzeczki cynamonu
garsc rodzynek

Wykonanie:

1 . Do miski nalewamy jogurt, ginger, czosnek,garam masala, chilli, 1 lyzeczke soli i kurczaka- mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodowki na 2-3 h.

Chicken biryani 003.JPG
Dodajemy kurczaka
Chicken biryani 005.JPG

2. Roztapiamy maslo na malym ogniu i podsmazamy cebule, pokrojona na cwierctalarki. Odstawiamy

3. Gotujemy mleko, wrzucamy szafron. odstawiamy

4. Gotujemy ryz- wdl przepisu.

5. Kurczaka wrzucamy do garnaka z cebula, dodajemy mleko z szafranem, 1 lyzeczke soli, sok z cytryny, cynamon, rodzynki, ryz, - dusimy na malym ogniu ok 45 min.

6. Dodajemy pokrojona w kosteczke papryke i natke pietruszki- dusimy ok 5-10 min

I gotowe. Mozna do smaku dodawac wiecej garam masala, cardamon , chilli oraz smietane( jezeli jest za geste).

Zycze smacznego i pozdrawiam



Chicken biryani 009.JPG

I smacznego :)

Chicken biryani 012.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit