Dzisiaj obiad przygotowywal moj maz-
a specjalnoscia jest lasagne a la moj maz
Farsz:
ok 600-800 gr miesa mielonego
2-3 marchewki pokrojone w kostki
1 cebula
200 gr pieczarek
1 cukinia
koncentrat pomidorowy w tubce lub puszka pomidorow
3 trojkaciki sera topionego
3 zabki czosnku
1 lyzeczka musztardy dijon
sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku,
Sos "beszamelowy"
ok 500 ml smietany
1/3 szklanki maki
jajko
sol, pieprz
ser pokrojony w plastry
makaron
Wykonanie:
1. Mieso mielone wrzucic do garnka z podgrzana niewielka iloscia oleju, dodajac wycisniety czosnek, pieprz i sol do smaku. Po ok 5 min dodac dodac pokrojona w cwierctalarki cebule i marchew. Dolac niewielka ilosc wody, dusic ok 5-10 min. Na koniec dodac ser topiony,pieczarki, cukinie i koncentrat- doprawic ziarenkami smaku,musztarda i bazylia.Dusic ok 10 min.
2. Sos- polaczyc wszystkie skladniki - "zblendowac "
Nagrzewamy piekarnik do 180-200 C ( uzaleznione od makaronu )
Do naczynia zaroodpornego ukladamy warstwy:
farsz miesny, sos beszamelowy, ser, makaron; i od poczatku mieso, sos, ser, makaron- ukladamy tyle warstw na ile starczy farszu, pamietajac ze ostatnie warstwy to ser i na wierzch sos beszamelowy.
Wkladamy do piekarnika na ok 30 min pod przykryciem + 5 min bez przykrycia.
Lasagna gotowa.
Najlepiej przed podaniem - odstawic na 15-20 min do "odstania"-"zwiazania"
Zycze smacznego
a specjalnoscia jest lasagne a la moj maz
Farsz:
ok 600-800 gr miesa mielonego
2-3 marchewki pokrojone w kostki
1 cebula
200 gr pieczarek
1 cukinia
koncentrat pomidorowy w tubce lub puszka pomidorow
3 trojkaciki sera topionego
3 zabki czosnku
1 lyzeczka musztardy dijon
sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku,
Sos "beszamelowy"
ok 500 ml smietany
1/3 szklanki maki
jajko
sol, pieprz
ser pokrojony w plastry
makaron
Wykonanie:
1. Mieso mielone wrzucic do garnka z podgrzana niewielka iloscia oleju, dodajac wycisniety czosnek, pieprz i sol do smaku. Po ok 5 min dodac dodac pokrojona w cwierctalarki cebule i marchew. Dolac niewielka ilosc wody, dusic ok 5-10 min. Na koniec dodac ser topiony,pieczarki, cukinie i koncentrat- doprawic ziarenkami smaku,musztarda i bazylia.Dusic ok 10 min.
2. Sos- polaczyc wszystkie skladniki - "zblendowac "
Nagrzewamy piekarnik do 180-200 C ( uzaleznione od makaronu )
Do naczynia zaroodpornego ukladamy warstwy:
farsz miesny, sos beszamelowy, ser, makaron; i od poczatku mieso, sos, ser, makaron- ukladamy tyle warstw na ile starczy farszu, pamietajac ze ostatnie warstwy to ser i na wierzch sos beszamelowy.
Wkladamy do piekarnika na ok 30 min pod przykryciem + 5 min bez przykrycia.
Lasagna gotowa.
Najlepiej przed podaniem - odstawic na 15-20 min do "odstania"-"zwiazania"
Zycze smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz