Przygotowanie carbonary to sztuka- tak mowia Wlosi :)
Zapraszam na moja carbonare- w ktorej wazne jest by nie zwazyc jajek.
zaczynamy :)
Podsmazamy bekon na patelni ok 150-200 gr
Gotujemy makaron.
Pamietajmy 100 gr
makaronu to bedzie pozniej 1 jajko
czyli 500 gr makaronu - 5 jaj
Do odcedzonego makaronu dodajemy wczesniej usmazony bekon, trzymajac caly czas na malym gazie. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Dodajemy starty miekki ser ok 100-200 gr, parmesan, I okolo 300-400 ml smietany.
Proporcje podane na 800 gr makaronu.
I teraz sie zaczyna zabawa :) rozbite 8 jaj.
Cigle na malym ogniu, wlewamy rozbite jajka- ciagle szybko mieszajac , by nie doszlo do sciecia jaj. Moj maz mawia 20-30 sek. :)
Odstawiamy z gazu.
Wrazie wypadku, gdy widzimy ze jajka sie scinaja - szybko przerzucamy carbonare do innego garnka hamujac process scinania.
Obiad podalam z pieczonym w piekarniku dorszem.
Zycze wszystkim smacznego I pozdrawiam.
Zapraszam na moja carbonare- w ktorej wazne jest by nie zwazyc jajek.
zaczynamy :)
Podsmazamy bekon na patelni ok 150-200 gr
Gotujemy makaron.
Pamietajmy 100 gr
makaronu to bedzie pozniej 1 jajko
czyli 500 gr makaronu - 5 jaj
Do odcedzonego makaronu dodajemy wczesniej usmazony bekon, trzymajac caly czas na malym gazie. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Dodajemy starty miekki ser ok 100-200 gr, parmesan, I okolo 300-400 ml smietany.
Proporcje podane na 800 gr makaronu.
I teraz sie zaczyna zabawa :) rozbite 8 jaj.
Cigle na malym ogniu, wlewamy rozbite jajka- ciagle szybko mieszajac , by nie doszlo do sciecia jaj. Moj maz mawia 20-30 sek. :)
Odstawiamy z gazu.
Wrazie wypadku, gdy widzimy ze jajka sie scinaja - szybko przerzucamy carbonare do innego garnka hamujac process scinania.
Obiad podalam z pieczonym w piekarniku dorszem.
Zycze wszystkim smacznego I pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz