A u nas przy niedzieli popularna karpatka
Ciasto:
1/2 kostki margaryny do pieczenia
1 szkl wody
1 szkl maki
5 jajek
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow.
Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem.
Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec ok 30-35 min
Przekroic na pol I przelozyc masa budyniowa.
Przygotowac mase budyniowa:
2 budynie ( smietankowe) rozpuscic w szklance mleka.Jezeli budyn jest bez cukru - dodac wedlug przepisu na budyniu.
400 ml mleka zagotowac dodac budyn. Po ostudzeniu polaczyc z maslem . Mozna opcjonalnie dodac pare kropel ulubionego aromatu
Ciasto posypac cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz