czwartek, 15 sierpnia 2013

Karpatka :)

A u nas przy niedzieli popularna karpatka :)

Ciasto:
1/2 kostki margaryny do pieczenia
1 szkl wody
1 szkl maki
5 jajek
plaska lyzeczka proszku do pieczenia

Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow.
Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem.
Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec ok 30-35 min
Karpatka.JPG
Przekroic na pol I przelozyc masa budyniowa.

Karpatka (2).JPG

Przygotowac mase budyniowa:
2 budynie (  smietankowe) rozpuscic w szklance mleka.Jezeli budyn jest bez cukru - dodac wedlug przepisu na budyniu.
 400 ml mleka zagotowac dodac budyn. Po ostudzeniu polaczyc z maslem . Mozna opcjonalnie dodac pare kropel ulubionego aromatu :)
Ciasto posypac cukrem pudrem.
karpatka 003.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit