Dzisiaj w roli glownej - Chicken tikka masala
Marynata do kurczaka
Ok 400 gram piersi z kurczaka kroimy w kostke.
Przyprawy - 1 lyzeczka garam masala, 1 lyzeczka imbiru, 1 lyzeczka cynamonu I 1 lyzeczka kuminu I 1 lyzeczka papryki
Ok 200 ml jogurtu naturalnego.
Do joguru dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek, przyprawy- mieszamy I dodajemy kurczaka. Odstawiamy pod przykryciem na 45 min do lodowki. ( idealnie pare godzin )
Kurczaka smazymy na patelni grillowej lub w "grillownicy" ok 2-4 min
Sos
W garnku roztapiamy 2 lyzki masla I dodajemy 2 sprasowane zabki czosnku.
Smazymy ok 3 min .
Dodajemy 500 ml koncentratu pomidorowego lub pomidorow w puszce, 1 lyzke cukru, 1 lyzke oleju sojowego, pieprz I sol do smaku oraz
przyprawy 2 lyzeczki garam masala, 1 lyzeczka papryki I kuminu. Gotujemy ok 5 min.
Dodajemy kurczaka I dusimy na wolnym ogniu ok 20 min. Po wylaczeniu dodajemy ok 100-200 ml jogurtu greckiego lub naturalego.
Podajemy z ryzem, jogurtem I pita.
Marynata do kurczaka
Ok 400 gram piersi z kurczaka kroimy w kostke.
Przyprawy - 1 lyzeczka garam masala, 1 lyzeczka imbiru, 1 lyzeczka cynamonu I 1 lyzeczka kuminu I 1 lyzeczka papryki
Ok 200 ml jogurtu naturalnego.
Do joguru dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek, przyprawy- mieszamy I dodajemy kurczaka. Odstawiamy pod przykryciem na 45 min do lodowki. ( idealnie pare godzin )
Kurczaka smazymy na patelni grillowej lub w "grillownicy" ok 2-4 min
Sos
W garnku roztapiamy 2 lyzki masla I dodajemy 2 sprasowane zabki czosnku.
Smazymy ok 3 min .
Dodajemy 500 ml koncentratu pomidorowego lub pomidorow w puszce, 1 lyzke cukru, 1 lyzke oleju sojowego, pieprz I sol do smaku oraz
przyprawy 2 lyzeczki garam masala, 1 lyzeczka papryki I kuminu. Gotujemy ok 5 min.
Dodajemy kurczaka I dusimy na wolnym ogniu ok 20 min. Po wylaczeniu dodajemy ok 100-200 ml jogurtu greckiego lub naturalego.
Podajemy z ryzem, jogurtem I pita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz