Jeszcze jedna propozycja obiadowa, wieprzowina Szechuan. Jestem pewna, że miłośnicy kuchni azjatyckiej zachwycą się tą propozycją. Polecam :)
Skladniki:ok 700 gr wieprzowiny, pokrojonej w "kostke"
4 lyzki maki ziemniaczanej
6 lyzek sosu sojowego
2 luzki octu vinegar
ok 500 ml wody
ok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil)
2-3 por
2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski
2 cukinie -pokrojone w paski
2 marchewki -pokrojone w paski
sol
Marynata
2 lyzki sosu sojowego
paprika chilli
Wykonanie
1. Zrobic marynate - dodac wolowine- wymieszac- przykryc I odstawic na pol godziny.
2. Do miski wsypac make ziemniaczana, sos sojowy, vinegar, dolac wode I wymieszac skladniki. Odstawic.
3. Na rozgrzanym woku lub patelni nalac ok 2 lyzek oleju- wrzucic wieprzowine I smazyc ok 10-15 ( lub jak mieso jest miekkie).Usmazone mieso odstawic do miski.
4. Na rozgrzanym woku, dolewamy oleju smazymy warzywa (papryke, marchew, cukinie I por ) ok 4-5 min.
5. Wrzucamy do warzyw mieso I miksture z maki ziemniaczanej- mieszamy do zagotowania I do zgestnienia sosu.
6. POdajemy z ryzem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz