wtorek, 13 sierpnia 2013

Wieprzowina szechuan z papryka

Pork 006.JPG
Jeszcze jedna propozycja obiadowa, wieprzowina Szechuan. Jestem pewna, że miłośnicy kuchni azjatyckiej zachwycą się tą propozycją. Polecam :)
 

Skladniki:

ok 700 gr wieprzowiny, pokrojonej w "kostke"
4 lyzki maki ziemniaczanej
6 lyzek sosu sojowego
2 luzki octu vinegar
ok 500 ml wody
ok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil)
2-3 por
2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski
2 cukinie -pokrojone w paski
2 marchewki -pokrojone w paski
sol

Marynata
2 lyzki sosu sojowego
paprika chilli

Wykonanie

1. Zrobic marynate - dodac wolowine- wymieszac- przykryc I odstawic na pol godziny.

2. Do miski wsypac make ziemniaczana, sos sojowy, vinegar, dolac wode I wymieszac skladniki. Odstawic.

3. Na rozgrzanym woku lub patelni nalac ok 2 lyzek oleju- wrzucic wieprzowine I smazyc ok 10-15 ( lub jak mieso jest miekkie).Usmazone mieso odstawic do miski.

4. Na rozgrzanym woku, dolewamy oleju smazymy warzywa (papryke, marchew, cukinie I por ) ok 4-5 min.

5. Wrzucamy do warzyw mieso I miksture z maki ziemniaczanej- mieszamy do zagotowania I do zgestnienia sosu.

6. POdajemy z ryzem

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit