Zapraszam na lososia ze szparagami w sosie koperkowym:
Sos koperkowy:
Roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy ok 3 lyzek maki laczymy, na małym gazie. Zalewamy mąkę rosołem z kostki kurczakowej (250 ml)- łaczymy mieszając.
Zciagamy z ognia dodajemy ok 300-400 ml smietany-miksujemy- blendujemy. Dodajemy pęczek świeżego lub suszonego koperku I pieprz do smaku. Stawiamy na ogniu - do zagotowania.
Ok 200 gr szparagow pluczemy, odcinamy koncowki- kroimy na pol I wrzucamy do garnka z wrzatkiem na 1-2 min.
Odcedzamy.
Pieczemy ziemniaki.
Oplukany , pokrojony na porcje losos- solimy, paprykujemy I pieprzymy. Mozna dodac pare kropli cytryny.
Porcje ukladamy na szparagach. Wkladamy do nagrzanego piekarnika 200 C na 10 min.
Wyciagamy- I ukladamy szparagi, posypujemy parmezanem. Wkladamy na 3-5 min.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami I sosem koperkowym
Smacznego
Sos koperkowy:
Roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy ok 3 lyzek maki laczymy, na małym gazie. Zalewamy mąkę rosołem z kostki kurczakowej (250 ml)- łaczymy mieszając.
Zciagamy z ognia dodajemy ok 300-400 ml smietany-miksujemy- blendujemy. Dodajemy pęczek świeżego lub suszonego koperku I pieprz do smaku. Stawiamy na ogniu - do zagotowania.
Ok 200 gr szparagow pluczemy, odcinamy koncowki- kroimy na pol I wrzucamy do garnka z wrzatkiem na 1-2 min.
Odcedzamy.
Pieczemy ziemniaki.
Oplukany , pokrojony na porcje losos- solimy, paprykujemy I pieprzymy. Mozna dodac pare kropli cytryny.
Porcje ukladamy na szparagach. Wkladamy do nagrzanego piekarnika 200 C na 10 min.
Wyciagamy- I ukladamy szparagi, posypujemy parmezanem. Wkladamy na 3-5 min.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami I sosem koperkowym
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz