piątek, 14 marca 2014

Jagodowe muffins-blueberry muffins

Do sobotniej kawy przygotowałam dzisiaj muffins- z cichą nadzieją że przetrwają do jutra :) I co mam powiedzieć, z 24 szt zostało mi 20, a popołudnie dopiero się zaczęło...:)
Mogę jedynie zachęcić do zrobienia przepysznych muffins z jagodami
Zaczynamy .
 Składniki:
3 jajka
120 ml mleka
120 ml oliwy
375 g self-raising mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar
200 gr jagód


*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
Wykonanie:
Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy.
Dodajemy jagody .
Tak gotowe ciasto wkładamy , nakładamy łyżką do formy mufinkowej. Jeżeli nie mamy formy, układamy na blasze małe papierowe foremki I wlewamy ciasto.
Gotowe :)
No prawie gotowe ...
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 15-20 min.
Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia, możemy posypać cukrem pudrem .

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Ale piękne muffinki. Narobiłaś mi apetytu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ,,instrukcje obrazkowe ,, jak i co po kolei ,może dlatego,że sama nie miałabym cierpliwości tego robić,pozdrawiam.Muffinki piękne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :)
      Z pewnoscia dla pocztkujacych to bardzo pomaga...:)

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit