wtorek, 4 lutego 2014

Churros

 Zapraszam dzisiaj na churros. Churros- to hiszpańskie ciasto parzone, podobne do naszych ptysi czy też gniazdek. Churros znane też są w Ameryce Łacińskiej , USA, Francji ( chichis lub chonchons) ,
Portugali I Turcji.
Moje różnią się troszkę od orginalu bo są pieczone- Orginalnie churros smażymy na głębokim oleju.
No to zaczynamy :)
 Składniki:
450 ml  wody
150 gr masła
4 łyżki cukru brązowego
1 mała łyżeczka soli
250 gr mąki
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka

 Wykonanie:
W wodzie rozpuszczamy masło, cukier brązowy I sól. Jak masło się rozpuści zciągamy z gazu I nasypujemy mąki.
 Mieszamy aż do całkowitego pąłczenia mąki z masłem.
 Jajka I cukier waniliowy bełtamy w miseczce.
Rozbełtane jajko wlewamy do ciasta I łączymy.
Mikser w tym momencie bardzo bedzie pomocny. :) I już prawie gotowe.
Rękawem cukierniczym wyciskamy słupki :). Jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego , dobry bedzie też woreczek. Wkładamy wtedy ciasto do woreczka, I robimy pożądaną przez nas końcowkę :)
 Pamietać musimy że piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 220 C.
Pieczemy ok 14 min.
Gdy nasze curros są złote- wyłączamy pekarnik I trzymamy je ok 5 min jeszcze w piekarniku.
Wyciagamy .








Nasze churos obtaczamy w mieszance drobnego cukru z cynamonem, lub maczamy w płynnej czekoladzie :) Pychotka....

 Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Widziałam wszędzie przepisy tylko na churros smażone na oleju, a tutaj miła, dietetyczna niespodzianka. Świetnie! Wyglądają równie pysznie ;-)

    Może weźmiesz udział w moim blogowym konkursie. Wszystko o znajdziesz tutaj: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html
    Będzie mi bardzo miło :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam to ciasto dzis i niestety nie wyszlo :-(wydaje mi sie ze proporcja wody jest za duza ,moze winno byc tylko 45 ml a nie 450?dalam juz w sumie pol kg maki i ciasto nadal rzadkie jest...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie wiem dlaczego , na 100 % w 2 kubkach wody ok 450ml -rozpuszczasz maslo, cukier , a po zciągnięciu z gazu - dodajesz 250 gr mąki. Mieszasz, Przez to zę woda z masłem jest gorąca - mąka zagęszcza ciasto. ( Podobnie jak zageszcza sie sosy) Daj znac czy choc troche pomogłam. Pozdrawiam Edyta

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit