środa, 10 grudnia 2014

Kremowa potrawka z kurczaka

 Kto z nas nie lubi potrawki z kurczaka? Dzieci i dorośli uwielbiają ją. Dlatego polecam kremową wersję potrawki- myślę że będziecie zachwyceni. :) Delikatny smak, kremowa konsystencja i poobiedni niedosyt :) tak, tak....u nas talerze zostały niemalże wylizane, a wzrok błagalny o dokładkę powiedział mi , że to był strzał w dziesiątkę. Polecam i zapraszam :

Składniki:
3-4 piersi z kurczaka
3-4 marchewki
1 puszka groszku
500 ml śmietany
bulion z piersi z kurczaka
sól, pieprz, papryka
20 gr masła
3-4 łyżki mąki
natka pietruszki



Wykonanie:
Gotujemy piersi z kurczaka w garnku. Woda przykrywa mięso- doprawiamy tak jak to robimy przy rosole. Gotujemy 30 min.
Marchew kroimy w słupki.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy by nie powstały grudki.
Zalewamy polową rosołu , na którym gotowaliśmy kurczaka. Mieszamy. Zciagamy z gazu. Nalewamy śmietanę i miksujemy na aksamitna masę blenderem.  


Kładziemy na gaz, dajemy marchew, zagotowujemy i zmniejszamy gaz- gotujemy około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kroimy mięso. Dodajemy do sosu groszek i mięso. Od zagotowania, trzymamy na gazie około 5 min , mieszajać od czasu do czasu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki. Gotowe. 


Smacznego  :) 

3 komentarze:

  1. Marchew gotuemy razem z miesem tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, marchew pokrojona w slupki dodajemy do sosu I gotujemy ok 10 min . Potem dodajemy ugotowane mieso I groszek. pozdrawiam

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit