Następna potrawa świąteczna. Łazanki. Przyznaję że uwielbiam dobrze doprawione i lekko ostre łazanki. Jest to prosta potrawa, nie zajmująca dużo czasu, którą polecam na Wigilijny stół. Rewelacyjne też, wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :)
Zaczynamy
Składniki:
2 małe główki białej kapusty
1-1,5 szkl suszonych grzybów
400 gr makaronu łazankowego
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Skroiłam dwie małe główki kapusty, gotuje ją do miękkości, co jakiś czas zmieniając wodę 2-3 razy, około 10 min za każdym razem.
Obgotowujemy grzyby- tak by nie było piany.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę daję do durszlaka i odcedzam .
Wrzucam odcedzona I pokrojoną drobno kapustę oraz grzyby na woka z niewielką ilością oleju.
W międzyczasie gotujemy makaron łazankowy.)
Smażymy na wolnym ogniu, przyprawiając sola I pieprzem. Moja rada - przyprawmy mocniej kapustę i grzyby- ponieważ jak połączymy z makaronem - trudniej jest już doprawić.
Podsmażamy około 20 min.
Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy.
Gotowe.
Po ostudzeniu można przekładać do woreczków i zamrażać.
Smacznego :)
Zaczynamy
Składniki:
2 małe główki białej kapusty
1-1,5 szkl suszonych grzybów
400 gr makaronu łazankowego
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Skroiłam dwie małe główki kapusty, gotuje ją do miękkości, co jakiś czas zmieniając wodę 2-3 razy, około 10 min za każdym razem.
Obgotowujemy grzyby- tak by nie było piany.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę daję do durszlaka i odcedzam .
Wrzucam odcedzona I pokrojoną drobno kapustę oraz grzyby na woka z niewielką ilością oleju.
W międzyczasie gotujemy makaron łazankowy.)
Smażymy na wolnym ogniu, przyprawiając sola I pieprzem. Moja rada - przyprawmy mocniej kapustę i grzyby- ponieważ jak połączymy z makaronem - trudniej jest już doprawić.
Podsmażamy około 20 min.
Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy.
Gotowe.
Po ostudzeniu można przekładać do woreczków i zamrażać.
Smacznego :)
Oj jak ja dawno nie jadłam łazanek a tak bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń