wtorek, 2 grudnia 2014

Łazanki Świąteczne i nie tylko

 Następna potrawa świąteczna. Łazanki. Przyznaję że uwielbiam dobrze doprawione i lekko ostre łazanki. Jest to prosta potrawa, nie zajmująca dużo czasu, którą polecam na Wigilijny stół.  Rewelacyjne też, wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :)
Zaczynamy

Składniki:
2 małe główki białej kapusty
1-1,5 szkl suszonych grzybów
400 gr makaronu łazankowego
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Skroiłam dwie małe główki kapusty, gotuje ją do miękkości, co jakiś czas zmieniając wodę 2-3 razy, około 10 min za każdym razem.
Obgotowujemy grzyby- tak by nie było piany.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę daję do durszlaka i odcedzam .
Wrzucam odcedzona I pokrojoną drobno kapustę oraz grzyby na woka z niewielką ilością oleju.
W międzyczasie gotujemy makaron łazankowy.)

Smażymy na wolnym ogniu, przyprawiając sola I pieprzem. Moja rada - przyprawmy mocniej kapustę i grzyby- ponieważ jak połączymy z makaronem - trudniej jest już doprawić.
Podsmażamy około 20 min.
Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy.
Gotowe.
Po ostudzeniu można przekładać do woreczków i zamrażać.


Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Oj jak ja dawno nie jadłam łazanek a tak bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit