U nas przy niedzieli, moj pierwszy w zyciu makowiec
Ciasto:
ok. 3 ,5 szklanki maki
Ja uzylam gotowej masy makowej I dodalam ubita na sztywno piane
Podzielilam ciasto na trzy, rozwalkowalam , polozylam mase makowa. Zrolowalam, otoczylam papierem do pieczenia (tuba) I wlozylam do nagrzanego piekarnika na 180C na 30 min.
Smacznego
Ciasto:
ok. 3 ,5 szklanki maki
180 ml letniego mleka
150 g masla, roztopionego, ochlodzonego
6 zoltek
45 g 21 g suchych
6 łyzek cukru
1,5 łyzki oleju
pol lyzeczki soli
1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki)
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do wyrosniecia
Ja uzylam gotowej masy makowej I dodalam ubita na sztywno piane
Podzielilam ciasto na trzy, rozwalkowalam , polozylam mase makowa. Zrolowalam, otoczylam papierem do pieczenia (tuba) I wlozylam do nagrzanego piekarnika na 180C na 30 min.
Smacznego
pycha :)
OdpowiedzUsuńCudo makowiec, a jak pomyślę o trzech takich, aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńTak,tak I juz ich nie ma - pochlonelysmy go we trzy ( ja I corki )
OdpowiedzUsuń