Kocham kuchnię azjatycką i dobrze o tym wiecie. Dzisiaj polecam ekspresowe :) danie. Maksymalnie potrzebujemy 15 min by obiad był gotowy. Teraz w czasie przedświątecznych przygotowań , taki obiad to zbawienie, nie mówię już o walorach smakowych. Jest przepyszny! Mogłabym go jeść w nieskończoność.
Polecam i zapraszam po przepis :
Składniki:
500 gr mięsa wołowego mielonego
2 łyżki oleju sezamowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
pół główki kapusty pekińskiej
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pasty curry
natka pietruszki
200 gr chińskich noodli
Wykonanie:
Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzamy.
Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.
Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min.
Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu.
Mieszamy i gotowe :)
Posypujemy natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego :)
Polecam i zapraszam po przepis :
Składniki:
500 gr mięsa wołowego mielonego
2 łyżki oleju sezamowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
pół główki kapusty pekińskiej
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pasty curry
natka pietruszki
200 gr chińskich noodli
Wykonanie:
Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzamy.
Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.
Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min.
Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu.
Mieszamy i gotowe :)
Posypujemy natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego :)
Fajne danie Edytko, masz pomysły kochana :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńStaram sie nie zawiesc mojej rodzinki :~)
OdpowiedzUsuń