niedziela, 7 grudnia 2014

Kebab- kebap

Kebab- a także kebap i kabab- pochodzi ze Środkowego wschodu danie z kawałków mięsa lub ryby z warzywami. Dzisiaj zapraszam Was na doner kebap-kebab- danie bardzo popularne w Niemczech, gdzie w niektórych dzielnicach Berlina na każdym niemal rogu znajdziecie miejsce gdzie Turcy sprzedają swój narodowy przysmak . Zapewniam Was, że nie będziecie czuć się rozczarowani robiąc to danie- jak powiedział mój mąż- smak jest niemalże identyczny - jak u prawdziwego Turka :) Serdecznie polecam . Moja mała rada, warto upiec mięso dzień wcześniej- lepiej się je kroi. Paski mięsa możemy podgrzać na grillu lub w piekarniku.
Zaczynamy:

Składniki:
500 gr mięsa wołowego mielonego
500 gr mięsa jagnięcego mielonego
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw
0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
2 foremki do pieczenia



Wykonanie:
Do dwóch oddzielnych misek dajemy mięso wołowe i jagnięcinę- dzielimy przyprawy na dwie miski.Mieszamy do całkowitego połączenia. Przenosimy do foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C - 1 h 15 min. Po upieczeniu, odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min.
Kroimy na cienkie paski.  


 Do kebaba potrzebujemy także-
pomidory
ogórki
cebulę
sałatę
sosy czerwony i biały 
pita chlebki lub wrapy- naleśniki

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe  :)


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit