czwartek, 18 grudnia 2014

Najlepsze uszka wigilijne

 Na naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z przepysznym farszem . Uszka są delikatne i niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy.

Składniki:

2 szklanki maki
0.5 szkl cieplej wody
2 lyzki oleju, szczypta soli.

Wykonanie:
Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi.
Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła, by wyzywać się na ciescie :) to będzie bardziej się poddawało lepieniu. I muszę powiedzieć ze coś w tym jest. :)


Rozwałkowujemy , wycinamy kólka o średnicy 4-5 cm. Im mniejsze tym lepsze :) Na ciasto wykładamy pół łyżeczki  farszu.
Sklejamy jak pierogi I łączymy końcówki - ja nazywam to pracami plastycznymi- przy których relaksuje się I uspokajam :)
Uszka gotujemy 3-5 min w osolonej wodzie.


Podajemy z barszczem. Polecam I pozdrawiam

5 komentarzy:

  1. Swietnie wygladaja, juz sie nie moge doczekac swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne uszka Edytko :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie w tym roku uszka omijają, bo na Wigilii będę gościem. A w sumie lubię ich lepienie :) Zgrabne uszka tu widzę :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Moniko, w tym roku poszly na szybko, bo lepilysmy je we trzy ( ja z corkami) - ponad 70 uszek bylo gotowych w 45 min. :) Pozdrawiam

      Usuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit