U nas gołąbkowo :) by nie było monotonnie dodałam smażone pieczarki- i wiecie co , to są moje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. Zaczynamy
Składniki:
Pół małej główki kapusty
600 gr mięsa mielonego-wołowego
200 gr pieczarek
2 jajka
0,5 szkl bułki tartej
sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki
1 szkl ryżu
200 ml bulionu kurczakowego
koperek- dużo
oliwa
Wykonanie:
Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł)
Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody.
Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru.
Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić.
Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej.
Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy.
Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min.
Gołąbki gotowe.
Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos.
Jest on przepyszny
W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :)
Szukajcie tutaj
Smacznego :)
Składniki:
Pół małej główki kapusty
600 gr mięsa mielonego-wołowego
200 gr pieczarek
2 jajka
0,5 szkl bułki tartej
sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki
1 szkl ryżu
200 ml bulionu kurczakowego
koperek- dużo
oliwa
Wykonanie:
Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł)
Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody.
Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru.
Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić.
Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej.
Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy.
Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min.
Gołąbki gotowe.
Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos.
Jest on przepyszny
W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :)
Szukajcie tutaj
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz