Święta zbliżają się bardzo szybko. Lubię mieć wszystko przygotowane do Świąt szybciej, by móc cieszyć się tym czasem z rodziną, by być wypoczęta i radosna. Od lat część potraw przygotowuję wcześniej i zamrażam je, jedną z tych potraw jest bigos. Nawet jeżeli nie będzie zjedzony podczas Świąt, rewelacyjnie sprawdza się jako obiad . Serdecznie polecam bigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny.
Zaczynamy:
Składniki:
2 duże kapusty- biala
1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów
około 100-150 gr chudego boczku
4 kiełbasy
1 puszka pokrojonych pomidorów
200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowy
oliwa do smażenia
sól, pieprz, papryka.
Wykonanie:
Grzyby obgotowujemy " z brudu" - 2-3 razy zmieniamy wodę, aż przestanie pojawiać się piana.
Boczek i kiełbasę kroimy na drobno- boczek w kostkę a kiełbasę w talarki.
Na niewielkiej ilości oleju smażymy kiełbasę i boczek.
Kapustę kroimy na drobno. Wkładamy do garnka i gotujemy 2-3 razy zmieniając wodę.
Po trzecim razie , do garnka nalewamy 1/4 wody dodajemy do kapusty pomidory w puszce, passatę, usmażoną wędlinę oraz drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i doprawiając.
Po tym czasie bigos jest gotowy. Po ostudzeniu możemy przekładać do woreczków. :)
Smacznego :)
Zaczynamy:
Składniki:
2 duże kapusty- biala
1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów
około 100-150 gr chudego boczku
4 kiełbasy
1 puszka pokrojonych pomidorów
200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowy
oliwa do smażenia
sól, pieprz, papryka.
Wykonanie:
Grzyby obgotowujemy " z brudu" - 2-3 razy zmieniamy wodę, aż przestanie pojawiać się piana.
Boczek i kiełbasę kroimy na drobno- boczek w kostkę a kiełbasę w talarki.
Na niewielkiej ilości oleju smażymy kiełbasę i boczek.
Kapustę kroimy na drobno. Wkładamy do garnka i gotujemy 2-3 razy zmieniając wodę.
Po trzecim razie , do garnka nalewamy 1/4 wody dodajemy do kapusty pomidory w puszce, passatę, usmażoną wędlinę oraz drobno pokrojone grzyby. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i doprawiając.
Po tym czasie bigos jest gotowy. Po ostudzeniu możemy przekładać do woreczków. :)
Smacznego :)
Edytko, pysznie. :) Uwielbiam bigos!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :D aż mi ochotę zrobiłaś!
OdpowiedzUsuń