Śledzie na stole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu*. Dlatego jest to jeden z powodów by je jeść :) a drugi powód to - to że smakują wyśmienicie. Polecam bo zdrowo i pysznie . Zaczynamy:
Składniki:
1 kg śledzi
3-4 cebule
oliwa
ocet winny lub cytryna
Wykonanie:
Śledzie moczymy w wodzie - do momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej.
Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.
Do słoika układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność aż do braku śledzi :)
Zamykamy szczelnie słoik i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowane śledzie długo trzymają smak i " świeżość ".
Smacznego :)
*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sledzie-sa-zdrowe-i-maja-malo-kalorii-wartosc-odzywcza-sledzi_34794.html
Składniki:
1 kg śledzi
3-4 cebule
oliwa
ocet winny lub cytryna
Wykonanie:
Śledzie moczymy w wodzie - do momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej.
Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.
Do słoika układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność aż do braku śledzi :)
Zamykamy szczelnie słoik i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowane śledzie długo trzymają smak i " świeżość ".
Smacznego :)
*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sledzie-sa-zdrowe-i-maja-malo-kalorii-wartosc-odzywcza-sledzi_34794.html
Edytka jakiej oliwy uzyc? I jak dlugo mozna przechowywac takie sledzie? Dziekuje Alicja.
OdpowiedzUsuńWitaj Alicjo. Użyj dobrej jakości oliwy. Śledzie robię około tygodnia przed świętami- wytrzymują do Nowego Roku :) . Pozdrawiam
Usuń