Przepyszny torcik, którego wykonanie zajmuje :) chwilkę. Owoce możemy dodawać według swoich upodobań- mogą to być maliny, brzoskwinie, nektarynki czy inne ulubione. Myślę że warto mieć przepis na szybki i efektowny torcik. Polecam i zapraszam do przepisu.
Zaczynamy:
Składniki:
150 gr self raising mąki *
28 gr kakao- niesłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 gr drobnego cukru
175 gr miękkiego masła
4 duże jajka
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
200 gr truskawek
słodkie kakao do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, jajka, masło, kakao- miksujemy do całkowitego połączenia- około 5 min.
Ciasto wykładamy do foremki 20x30, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C - 45-50 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
Ubijamy śmietanę z cukrem .
Ciasto przecinamy na dwie części.
Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną )
Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i górę smarujemy resztą bitej śmietany.
Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy boki , rysujemy serduszka i wycinamy.
Papier z serduszkami układamy na bitą śmietanę, delikatnie przyciskamy- dekorujemy słodkim kakao. Nadmiar kakao zdmuchnąć. Delikatnie zciągnąć serduszka z ciasta.
Gotowe :)
Smacznego :)
Zaczynamy:
Składniki:
150 gr self raising mąki *
28 gr kakao- niesłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 gr drobnego cukru
175 gr miękkiego masła
4 duże jajka
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
200 gr truskawek
słodkie kakao do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, jajka, masło, kakao- miksujemy do całkowitego połączenia- około 5 min.
Ciasto wykładamy do foremki 20x30, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C - 45-50 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
Ubijamy śmietanę z cukrem .
Ciasto przecinamy na dwie części.
Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną )
Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i górę smarujemy resztą bitej śmietany.
Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy boki , rysujemy serduszka i wycinamy.
Papier z serduszkami układamy na bitą śmietanę, delikatnie przyciskamy- dekorujemy słodkim kakao. Nadmiar kakao zdmuchnąć. Delikatnie zciągnąć serduszka z ciasta.
Gotowe :)
Smacznego :)
Piękne serduszkowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziekuje , pozdrawiam i odwiedze Ciebie :)
UsuńIle dajesz maki bo ja nie widze w skladnikach? Dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuń:) jest napisane : 150 gr self raising mąki * i wyjasnienie : *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
UsuńJezeli bedziesz miec pytania - pisz chcetnie pomoge , pozdrawiam Edyta
Dziekuje :) i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek tego pysznego ciacha :-)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne, pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń