sobota, 23 sierpnia 2014

Czekoladowy torcik z bitą śmietaną

 Przepyszny torcik, którego wykonanie zajmuje :) chwilkę. Owoce możemy dodawać według swoich upodobań- mogą to być maliny, brzoskwinie, nektarynki czy inne ulubione. Myślę że warto mieć przepis na szybki i efektowny torcik. Polecam i zapraszam do przepisu.
Zaczynamy:
 Składniki:
150 gr self raising mąki *
28 gr kakao- niesłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 gr drobnego cukru
175 gr miękkiego masła
4 duże jajka
*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
200 gr truskawek
słodkie kakao do posypania


Wykonanie:
Wszystkie składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, jajka, masło, kakao- miksujemy do całkowitego połączenia- około 5 min.
Ciasto wykładamy do foremki 20x30, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C -  45-50 min lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

Ubijamy śmietanę z cukrem .
Ciasto przecinamy na dwie części.
Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną )

Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i  górę smarujemy resztą bitej śmietany.


Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy boki , rysujemy serduszka i wycinamy.
Papier z serduszkami układamy na bitą śmietanę, delikatnie przyciskamy- dekorujemy słodkim kakao. Nadmiar kakao zdmuchnąć. Delikatnie zciągnąć serduszka z ciasta.
Gotowe :)


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Piękne serduszkowe ciasto :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje , pozdrawiam i odwiedze Ciebie :)

      Usuń
  2. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile dajesz maki bo ja nie widze w skladnikach? Dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jest napisane : 150 gr self raising mąki * i wyjasnienie : *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.
      Jezeli bedziesz miec pytania - pisz chcetnie pomoge , pozdrawiam Edyta

      Usuń
  4. Poproszę kawałeczek tego pysznego ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być przepyszne, pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit