Pulpety- (z języka włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga), znamy je wszyscy i każdy ma na nie swój sposób. Jak już pisałam wczoraj pulpety dzielnie wywalczyły o palmę zwycięstwa we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. Polecam
Zaczynamy:
Składniki:
około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego
1 cebula
1 bułka
200 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka
olej
Wykonanie:
Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie.
Gotowe.
Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj
sosem pieczarkowym - przepis tutaj lub tutaj
albo z sosem pomidorowym- przepis tutaj.
Na blogu znajdziecie też inne sosy które będą rewelacyjnie pasować do pulpetów. Polecam .
Smacznego:)
Zaczynamy:
Składniki:
około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego
1 cebula
1 bułka
200 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka
olej
Wykonanie:
Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie.
Gotowe.
Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj
sosem pieczarkowym - przepis tutaj lub tutaj
albo z sosem pomidorowym- przepis tutaj.
Na blogu znajdziecie też inne sosy które będą rewelacyjnie pasować do pulpetów. Polecam .
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz