Dzisiejszy obiad, powinien zając mi pół godziny- wiecie że takie lubię najbardziej, ale zajął mi pół dnia. :) Pomysły wręcz nakładały się na siebie i jedyną rzecz którą wiedziałam to to, że ma być sos pieczarkowy. W ciągu dnia pulpety wygrały z kurczakiem i tak powstał po wielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam.
Zaczynamy :
Składniki na sos:
200 gr drobnych pieczarek
pół cebuli
pęczek szparagów
łyżka masła
200 ml bulionu kurczakowego
200 ml śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane masło - smażymy ok 2 min. Po tym czasie dodajemy przekrojone na pół pieczarki. Pieprzymy. Smażymy aż odparuje woda z pieczarek- około 5 min. Dodajemy mąkę, mieszamy by nie zrobiły się kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy.
Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle.
Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy.
Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :)
Smacznego :)
Zaczynamy :
Składniki na sos:
200 gr drobnych pieczarek
pół cebuli
pęczek szparagów
łyżka masła
200 ml bulionu kurczakowego
200 ml śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane masło - smażymy ok 2 min. Po tym czasie dodajemy przekrojone na pół pieczarki. Pieprzymy. Smażymy aż odparuje woda z pieczarek- około 5 min. Dodajemy mąkę, mieszamy by nie zrobiły się kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy.
Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle.
Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy.
Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :)
Smacznego :)
Pyszne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńDziekuje I polecam ;)
Usuń