wtorek, 12 sierpnia 2014

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa już się od jakiegoś czasu prosiła :) - doczekała się swojej kolejki. Chciałabym przedstawić Wam,  jeden z moich pomysłów na  klasyczną pomidorówkę. Jej słodycz powoduje , że jadłoby się jej więcej i więcej...Zamiast ryżu możemy dodać makaron. Pamiętajmy że makaron, tak jak i ryż zwiększa swoją objętość, na duży około 10 l garnek 1 szklanka ryżu lub makaronu jest wystarczająca. No chyba że chcemy jeść ryż lub makaron z dodatkiem pomidorówki ;) Polecam.
Zaczynamy:

Składniki:
6 podudzi kurczaka
4 marchewki
1 pieruszka
kawałek selera
1 pasatta
1 koncentrat pomidorowy około 100 gr
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu kurczakowego
sól, pieprz, papryka
1 szkl ryżu

Wykonanie:
Myjemy i zciągamy  skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu.

Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu mieszając.
Na koniec doprawiamy do smaku i zupa gotowa :)



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pyszna klasyka! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit