piątek, 22 sierpnia 2014

Schab pieczony w warzywach

 Upieczenie schabu by nie był suchy, jest sztuką :) Jeeli zapamiętamy parę zasad- nasz schab będzie wilgotny, kruchy, soczysty i będzie rozpływał się w ustach. Pamiętajmy o " odpoczynku" naszego mięsa przed i po pieczeniu :) a wynagrodzi nam przepysznym obiadem . Polecam .
Zaczynamy:

 Składniki:
około 1 kg schab
1 kg ziemniaków
3-4 marchewki
100 ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka natki pietruszki
pieprz, sól

Wykonanie:
Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na min 30 min-schab powinien mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem.
Obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Marchew kroimy w grube talarki.
Nalewamy do miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy.


Wykładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę folią.
Kładziemy schab, ziemniaki i marchew. Polewamy mięso i warzywa oliwką. Kładziemy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min.
Mięso i ziemniaki powinny być gotowe. Wyciągamy z piekarnika. Dajemy mięsu "odpocząć" około 10 min. Dopiero po tym czasie porcjujemy schab. Zapewni to naszej pieczeni soczystość.
Gotowe :)


Smacznego :)

1 komentarz:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit