poniedziałek, 24 listopada 2014

Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms

 Czy wiecie że oryginalna receptura chilli con carne składała się z wysuszonej wołowina, łoju, suszonej papryki chili i soli, które pozostawiało się na cegłach do wysuszenia i które później mogły zostać użyte w czasie podróży i być gotowane w glinianych garnkach. Chilli con carne jest oficjalnym daniem w USA w stanie Texas. I jeszcze jedno :) Chilli con carne - nie jest daniem meksykańskim. Wedlug poludniowo-zachodnich indiańskich legend- pierwsza wzmianka o potrawie pochodzi z XVII wieku napisana przez zakonnicę Siostrę Annę z Agreda, która pochodziła z Hiszpanii. Problem w tym , że zakonnica nigdy nie opuściła Hiszpanii...Jest tyle opowieści na temat chilli con carne- że czytając je nie mogłam uwierzyć :) Wzburzyło to moją wiedzę- bo zawsze uważałam że potrawa należy do kuchni meksykańskiej :) Jeżeli chcecie poczytać więcej link zamieszczę na końcu przepisu. *
Trochę poszalałam i wzburzyłam :) całą recepturę chilli con carne , tak jak i historia potrawy zmieniła mnie :)
Polecam i zapraszam po przepis. Zaczynamy:


Składniki:
600 gr mielonego
2 cebule
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów
200 gr pieczarek
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, chilli
oliwa
natka pietruszki

Wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli.
Dusimy pod przykryciem ok 40 min.
Doprawiamy do smaku I gotowe :)

Chilli con carne podajemy z ryżem lub chlebem.


Życzę smacznego :)
* chilli con carne - historia :)

1 komentarz:

  1. Edytko pyszności, oj uwielbiam takie dania zwłaszcza jesienią i zimą :-0

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit