środa, 29 października 2014

Kremowa zupa pomidorowa

 Obiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy:

Składniki:
2 puszki pomidorów
3-4 świeże pomidory
100 ml koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowego
garść świeżej bazylii
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Wykonanie:
Bulion kurczakowy wlewamy do garnka , dodajemy pomidory z puszki, poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy około 15 min.
Dodajemy bazylię i gotujemy 5 min. W miseczce rozprowadzamy mąkę ze śmietaną, wlewamy do garnka- miksujemy blenderem na krem. Gotujemy od zagotowania - około 5 min.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowe


Grzanki:
Przepis na grzanki znajdziecie tutaj .

Zamiast tymianku użyłam rozmarynu do grzanek.
Przepyszne :) polecam


Kochani , krem pomidorowy był przepyszny, polecam przepis i życzę smacznego :)

3 komentarze:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit