Na dzisiejszy obiad zabieram Was do rozkoszowania sie smakiem kuchni rosyjskiej.
Wolowina Stroganoff.
2 cebule
ok 1 kg wolowiny- im delikatniejsze mieso- tym krotszy czas gotowania.
400 gr pieczarek
1 lyzka musztardy
sol, pieprz, paprika
ok 200 ml bulionu wolowego
ok 200 ml smietany
maka
Kroimy cebule w pol talarki I wrzucamy na rozgrzany olej 2-3 lyzki, do garnka do smazenia- ok3-4 min. Dodajemy 200 gr pokrojonych pieczarek- smazymy ok 5 min. Odstawiamy.
Wolowine kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy I opruszamy maka.
Rozgrzewamy 2 lyzki oleju na patelni - na wysokim ogniu, najlepiej w dwoch partiach smazymy wolowine 2-3 min.
Wolowine z patelni dajemy do garnka z pieczarkami I cebula. Zalewamy bulionem, solimy , pieprzymy I dodajemy ok 0.5 lyzeczki papryki I 1 lyzke musztardy. Dusimy do miekkosci ( im delikatniejsze mieso- tym process krotszy- od 10-45 min ). W miedzyczasie usmazylam na patelni pozostale 200 gr pieczarek.
Na koniec dodajemy smietane I pieczarki, pozostawiamy na ogniu ok 5 min .
Smacznego :)
Pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak, moj synek to uwielbia, Zreszta czego on nie lubi, pozdrawiam :)
Usuń