niedziela, 18 stycznia 2015

Zupa szczawiowa-kremowa

Nie ma co :) ale uwielbiam zupę szczawiową. Należy jednak pamiętać , że zupa szczawiowa ma mnóstwo szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie kamieni nerkowych. Zniwelowanie działania szczawianów- uzyskujemy przez dodanie jajek. To tyle informacji o szczawiu- a kremowa zupa jest cudownie pyszna, z lekką nutą kwaskowatości, złamaną śmietaną. Co mogę powiedzieć- POLECAM :)
Zaczynamy :

Składniki:
4-5 ziemniaków
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 por
300 ml śmietany
2 słoiczki siekanego szczawiu
sól, pieprz
ok 3 litrów bulionu kurczakowego ( ja gotuje 6 podudzi około 40 min na bulion )
Jajka

Wykonanie:
Z ugotowanego bulionu wyciągamy udka. Wrzucamy pokrojone warzywa- marchew, pietruszke, por i ziemniaki. Gotujemy 20 min.
Po tym czasie dodajemy szczaw i śmietanę.
Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem.
Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min.
Zupa gotowa.








Do każdej porcji zupy dodajemy jajko ugotowane na twardo.

Zyczę smacznego i polecam :)

2 komentarze:

  1. Ostatni raz jadłam tę zupę kilka lat temu. Przypomina mi się dzieciństwo :D

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit