Ciasto bije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do wszystkich zmodyfikowałam go :)
Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi .....Pycha!
Zaczynamy:
Składniki:
2,5 szkl mąki 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 kostka masła (250g)
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
Dodatkowo:
9 jabłek
2 łyżki śmietany + 1 łyżka gorącej wody
1 szkl cukru pudru
Wykonanie:
Obieramy jabłka, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda z jabłek.
Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem.
Miękkie masło, jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.
Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 40-45 min . Do złotawego koloru ciasta.
Rozrabiamy cukier ze śmietaną i gorącą wodą- mieszamy , by było jak najmniej grudek- powstanie nam "pasta" i nakładamy "pastę" na gorące ciasto. Starajmy się równomiernie rozsmarować. Odstawiamy do ostygnięcia i ciacho gotowe :)
Smacznego :)
Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi .....Pycha!
Zaczynamy:
Składniki:
2,5 szkl mąki 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 kostka masła (250g)
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
Dodatkowo:
9 jabłek
2 łyżki śmietany + 1 łyżka gorącej wody
1 szkl cukru pudru
Wykonanie:
Obieramy jabłka, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda z jabłek.
Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem.
Miękkie masło, jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.
Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 40-45 min . Do złotawego koloru ciasta.
Rozrabiamy cukier ze śmietaną i gorącą wodą- mieszamy , by było jak najmniej grudek- powstanie nam "pasta" i nakładamy "pastę" na gorące ciasto. Starajmy się równomiernie rozsmarować. Odstawiamy do ostygnięcia i ciacho gotowe :)
Smacznego :)
Widziałam już kilka razy to ciasto na blogach, muszę je w końcu zrobić bo pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada i tak smakuje :) Marzenko polecam :)
UsuńNo niestety robiłam juz to ciasto i nikomu nie smakowało, nie ma to jak tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką
OdpowiedzUsuńOczywiescie ze szarlotka jest najlepsza, :) ale ja lubie sprawdzać nowe smaki, nowe ciasta I potrawy. Ciasto z polowkami jablek wlasnie takie dla mnie jest- odejsciem od tradycji :) W kazdym razie ciasto bardzo nam smakowalo I nie raz znajdzie sie na naszym stole. Serdeczne pozdrawiam Edyta
Usuńto wsólczuje pani, że ma pani taka rodzine lub znajomych co powiedzieli w prost, ze nie smakuje..
OdpowiedzUsuń