niedziela, 4 stycznia 2015

Ciasto z połówkami jabłek

 Ciasto bije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do  wszystkich zmodyfikowałam go :)
Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi .....Pycha!
Zaczynamy:

Składniki:
2,5 szkl mąki 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 kostka masła (250g)
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
Dodatkowo:
9 jabłek
2 łyżki śmietany + 1 łyżka gorącej wody
1 szkl  cukru pudru
 

Wykonanie:
Obieramy jabłka, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda z jabłek.
Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem.
Miękkie masło, jajko i serek homogenizowany  dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.

Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta  wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 40-45 min . Do złotawego koloru ciasta.
Rozrabiamy cukier ze śmietaną i gorącą wodą- mieszamy , by było jak najmniej grudek- powstanie nam "pasta" i nakładamy "pastę" na gorące ciasto. Starajmy się równomiernie rozsmarować. Odstawiamy do ostygnięcia i ciacho gotowe :)

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Widziałam już kilka razy to ciasto na blogach, muszę je w końcu zrobić bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie wyglada i tak smakuje :) Marzenko polecam :)

      Usuń
  2. No niestety robiłam juz to ciasto i nikomu nie smakowało, nie ma to jak tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiescie ze szarlotka jest najlepsza, :) ale ja lubie sprawdzać nowe smaki, nowe ciasta I potrawy. Ciasto z polowkami jablek wlasnie takie dla mnie jest- odejsciem od tradycji :) W kazdym razie ciasto bardzo nam smakowalo I nie raz znajdzie sie na naszym stole. Serdeczne pozdrawiam Edyta

      Usuń
  3. to wsólczuje pani, że ma pani taka rodzine lub znajomych co powiedzieli w prost, ze nie smakuje..

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit