Wątróbka drobiowa to bogactwo witaminy A ( Zdrowie naszych włosów, skóry, paznokci w dużej mierze zależą od witaminy A. Witamina A jest także bardzo ważna dla naszego wzroku.) Co jeszcze znajdziemy -witaminy z grupy B, cynk, wysokiej jakości białko. Po prostu jest zdrowa. Dlatego warto sięgać po nią, a obiad jest do tego wspaniałą okazją. Plusem takiego obiadu :) jest to że nie zajmuje dużo naszego czasu. Dzisiaj polecam wątróbkę z jabłkami. Pycha :) Talerze zostały wylizane. Zaczynamy:
Składniki:
ok 500-600 g wątróbki drobiowej
1 cebula
3 jabłka
mleko ok 1 szklanki
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka cukru
sól, pieprz
około 150-200 g masła
pół szkłanki mąki
Wykonanie:
Myjemy i czyścimy wątróbkę- usuwamy żyłki i błony. Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem- na 20 min. Wątróbce doda to kruchości.
W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy.
Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki.
Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym ogniu wątróbkę-po około 2 min z każdej strony. Przenosimy ją na talerz. Do pozostałego tłuszczu dodajemy cukier- smażymy około 1 min, dodajemy jabłka. Smażymy około 2 min, dodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą.
Gotowe. Podajemy z chlebem lub duszonymi ziemniakami.
Życzę smacznego.
Składniki:
ok 500-600 g wątróbki drobiowej
1 cebula
3 jabłka
mleko ok 1 szklanki
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka cukru
sól, pieprz
około 150-200 g masła
pół szkłanki mąki
Wykonanie:
Myjemy i czyścimy wątróbkę- usuwamy żyłki i błony. Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem- na 20 min. Wątróbce doda to kruchości.
W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy.
Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki.
Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym ogniu wątróbkę-po około 2 min z każdej strony. Przenosimy ją na talerz. Do pozostałego tłuszczu dodajemy cukier- smażymy około 1 min, dodajemy jabłka. Smażymy około 2 min, dodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą.
Gotowe. Podajemy z chlebem lub duszonymi ziemniakami.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz