Święta nie mogą obyć się bez jajek- oto jedna z propozycji obiadowych na Święta Wielkanocne I nie tylko. Jajka po szkocku obtoczone są delikatnym mięsem wołowym , a sos chrzanowy dodaje wyrazistości tej potrawie. Pieknie się prezentuje I zapewniam Was że super smakuje :)
Polecam I zapraszam po przepis.
Składniki:
10 jajek - ugotowanych na twardo
600-700 gr mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 łyżki musztardy
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka
mąka i oliwa do smażenia
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce na grubych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą I musztardę- mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę - mieszamy. Dzielimy mięso na 10 równych kulek, formujemy placki, układamy jajko I zalepiamy je.
Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :)
Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad np z sosem chrzanowym lub obiad z ziemniakmi, sosem chrzanowym- przepis tutaj I surówkami.
Polecam I życzę smacznego :)
Super propozycje :-))) Edytko życzę wspaniałych Świąt :-)))
OdpowiedzUsuń