Czas grillowania rozpoczęty :) By wykorzystać jak najlepiej i jak najprzyjemniej ten czas poniżej zamieszczam parę rad i czas grilowania.
Przede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min :) Dajmy sobie czas przynajmniej 30- 40 min by grill był dobrze rozpalony.
Mięsa- dobrze jest zamarynować dzień wcześniej i dać do lodówki.
Wołowina:
Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze.
Stek ok 2-2,5 cm grubości- Krwisty - 5 min
- Srednio wypieczony -8 min
- Dobrze wypieczony -12 min
Najwazniejsze: Podczas grillowania wołowiny pamiętajmy że- grill musi być dobrze nagrzany- gorący.
Mięsa nie przekładamy co chwilę, ale grillujemy połowę żadanego czasu z jednej strony i pozniej reszte czasu z drugiej strony. Dajmy wołowinie po ugrillowaniu- chwilkę "odpocząć" :)
przepisy: Wołowina i kurczak z grilla
Kurczak:
Udka kurczaka :
potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla
Czas pieczenia to 25-30 min.
Skrzydełka kurczaka:
Czas pieczenia to 15-25 min - w zależności od wiekości skrzydełek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni. Od czasu do czasu przewracamy je.
przepisy: Skrzydełka kurczaka z grilla
Hamburgery :
Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając.
przepisy : Pyszne hamburgery z grilla
Szaszłyki:
Z ryby i drobiu : Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min.
przepisy: Szaszłyki z łososia i kurczaka
szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min.
przepisy: Szaszłyki ziemniaczane
To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie dużo pomysłów i rad.
Pozdrawiam i życzę udanego grillowania,
Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz