Zapraszam na napoleonkę lub kremówkę. Choć znawcy mowią że bardzo się różnią, dla mnie jest to moja wariacja nt napoleonki- kremówki. Cudownie smaczna i rozpływajaca się w ustach.
Składniki:
2 gotowe ciasta francuskie do pieczenia(puff sheets)
Krem budyniowy:
2 szkl mleka
150 gr cukru
0,5 szkl kremówki
6 zółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka zwykłaej mąki
500 ml + 1 szkl kremówki
1 śnieżka
Wykonanie:
Z gotowego puff sheets upiekłam dwa ciasta, według instrukcji na opakowaniu
Przygotowałam krem budyniowy-
ugotowałam 1.5 szklanki mleka z 150 gr cukru.Do ugotowanego mleka dodałam 1 szklankę kremówki. Gotujemy.
0.5 szklanki mleka + 4 lyżki mąki ziemniaczanej+ 6 żółtek + 1 lyżka mąki- połączyłam blenderem.
Wlewamy do mleka i gotujemy jak budyń.
Studzimy.
Nakładamy warstwę kremu budyniowego na ciasto.
Przygotowanie bitej śmietany :
Przygotowujemy bitą śmietanę- ubijamy 500ml kremówki i dodajemy śnieżkę. Wykładamy na warstwę budyniową .Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem,
mmmm ale mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuń