piątek, 18 października 2013

Napoleonka- kremówka

Zapraszam na napoleonkę lub kremówkę. Choć znawcy mowią że bardzo się różnią, dla mnie jest to moja wariacja nt napoleonki- kremówki. Cudownie smaczna i rozpływajaca się w ustach.


Napoleonka-kremowka 001.JPG
Składniki:
2 gotowe ciasta francuskie do pieczenia(puff sheets)
Krem budyniowy:
2 szkl mleka
150 gr cukru
0,5 szkl kremówki
6 zółtek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka zwykłaej mąki
500 ml + 1 szkl kremówki
1 śnieżka


Napoleonka-kremowka 005.JPGNapoleonka-kremowka 008.JPG


Wykonanie:
Z gotowego puff sheets upiekłam dwa ciasta, według instrukcji na opakowaniu
Przygotowałam krem budyniowy-
ugotowałam 1.5 szklanki mleka z 150 gr cukru.
Do ugotowanego mleka dodałam 1 szklankę kremówki. Gotujemy.
0.5 szklanki mleka + 4 lyżki mąki ziemniaczanej+ 6 żółtek + 1 lyżka mąki- połączyłam blenderem.
Wlewamy do mleka i gotujemy jak budyń.
Studzimy.





Nakładamy warstwę kremu budyniowego na ciasto.




Napoleonka-kremowka 011.JPG
Przygotowanie bitej śmietany :

Przygotowujemy bitą śmietanę- ubijamy 500ml kremówki i dodajemy śnieżkę. Wykładamy na warstwę budyniową .Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem,




Napoleonka-kremowka 017.JPG
Polecam I życze smacznego :)

Napoleonka-kremowka 022.JPG




1 komentarz:

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit