piątek, 31 października 2014

Kurczak w sosie pomarańczowym- Orange chicken

 Kochani, kurczak w sosie pomarańczowym to "niebo w gębie". Nieraz w take away widzimy kurczaka pomarańczowego- i o to dzisiaj pojawił się na naszym stole. Recepturę dostosowałam do nas :) I w ten sposób powstał kurczak w sosie pomarańczowym. Mimo że obiad zajmuje około 45 min - to warte jest przygotowania. Tym bardziej że takiego kurczaka polecam też jako przekąska na imprezę, tyle że bez sosu.
Zapraszam i zaczynamy:

 Składniki:
7-9 podudzi kurczaka
125 ml soku pomarańczowego
1 jajko
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki przyprawy curry
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
około 4 łyżki mąki
około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
olej

Wykonanie:
Oczyścić kurczaka, odciąć mięso od kości. Pokroić na większe kawałki- kęsy.
W misce rozbijamy jajko, dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy sól, cukier, sos sojowy i curry. Łączymy i dodajemy kurczaka. Odstawiamy kurczaka na 20 min. Dodajemy mąki, mieszamy by kurczak połączył się z mąką. W woku, lub na patelni na głębokim oleju smażymy kurczaka- porcjami ( ja smażyłam w trzech częściach). Kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach kuchennych.

Składniki na sos:
250 ml soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki winnego octu
pół łyżeczki oleju sezamowego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
100 ml wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Wszystkie składniki-sok pomarańczowy, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, ocet, czosnek, imbir, szczypta soli i pieprzu ( oprócz wody i mąki ziemniaczanej) zagotowujemy w garnku. Rozrabiamy mąkę z wodą i dodajemy do soku z przyprawami . Gotujemy do zgęstnienia- jak za gęste dodajemy soku pomarańczowego. Na koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie.

Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami.

Smacznego :)

środa, 29 października 2014

Kremowa zupa pomidorowa

 Obiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy:

Składniki:
2 puszki pomidorów
3-4 świeże pomidory
100 ml koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowego
garść świeżej bazylii
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Wykonanie:
Bulion kurczakowy wlewamy do garnka , dodajemy pomidory z puszki, poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy około 15 min.
Dodajemy bazylię i gotujemy 5 min. W miseczce rozprowadzamy mąkę ze śmietaną, wlewamy do garnka- miksujemy blenderem na krem. Gotujemy od zagotowania - około 5 min.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowe


Grzanki:
Przepis na grzanki znajdziecie tutaj .

Zamiast tymianku użyłam rozmarynu do grzanek.
Przepyszne :) polecam


Kochani , krem pomidorowy był przepyszny, polecam przepis i życzę smacznego :)

niedziela, 26 października 2014

Ryż z warzywami i schabowym

 Ryż w którym można się zakochać. Ryż nie musi być nudny. Lubie eksperymentować, łączyć smaki i w ten sposób wróciłam do smażonego ryżu, a inspiracją była dla mnie kuchnia azjatycka. Ryż jest przepyszny, lekki, zdrowy, ziarenka pokryte oliwą z oliwek i można go jeść w nieskończoność....nie pozostaje mi nic innego , jak polecić Wam to danie i myślę że polubicie taki obiad. Ryż podałam ze schabowym- przepis na pyszny schabowy znajdziecie tutaj i tutaj. Kochani polecam i zaczynamy:

Składniki:
2 marchewki
4-5 liści kapusty pekińskiej
1 szkl ryżu długoziarnistego
sól, pieprz
szczypior
2-3 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie :
Gotujemy ryż- według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni lub woku rozgrzewamy olej, i podsmażamy marchewkę pokrojoną w słupki- około 5 min. Do marchewki dodajemy ugotowany ryż, mieszamy- doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, mieszamy i smażymy jeszcze 2 min. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe :)




Ryż podałam z kotletami schabowymi, ale można z pulpetami, przepis tutaj lub z tym co lubicie najbardziej.

Smacznego

piątek, 24 października 2014

Sos bekonowo-pieczarkowy z dorszem

 Propozycja sosu bekonowo - pieczarkowego, może Was zaskoczyć. Wzbogaca smak obiadu, a delikatność bekonu, powoduje że ciężko sie oderwać od ...no właśnie sosu. :) I przyznaję , że obiadu zjadamy więcej niż zawsze ...Polecam :)
Zaczynamy:

Skadniki na sos:
100 gr małych pieczarek
1 cebula
3 plastry bekonu
2-3 łyżki masła
200 ml bulionu kurczakowego
200 ml śmietany
2 łyżki mąki
pieprz do smaku


Wykonanie:
Rozpuszczamy masło, szatkujemy  cebulę,  kroimy bekon i podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy mąkę, szybko mieszamy by nie powstały grudki. Dolewamy bulion, nie przestając mieszać. Zciagamy z gazu, dodajemy śmietany- mieszamy do całkowitego połaczenia i by nie było grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu.
Gotowe :)


Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami.
Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków.

Smacznego :)

środa, 22 października 2014

Smażony ryż z warzywami

 Kochani, szybko , pysznie i zdrowo- a do tego kolorowo. Polecam Wam obiad w 30 min, robiąc obiad myślałam że bedzie na dwa dni :) niestety ....każdy poprosił o dokładkę- a moj synek jedząc mówił- mamuś
 to jest pyszne, ja to kocham :) Zaletą obiadu jest to że robimy szybko , wyglada jak milion dolarów, a do tego dostarczamy organizmowi dużo białka i witamin. Polecam, jestem pewna że obiad będzie często gościł  na Waszych stołach. Zaczynamy:

Składniki:
6-8 podudzi  z kurczaka
1 maly brokuł
3 marchewki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z oliwek
250 gr ryżu długoziarnistego
sól, pieprz

Wykonanie:
W garnku gotujemy ryż- około 15-20 min, lub jak będzie miękki.
Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię lub wok dajemy oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie smażymy mięso- około 7-9 min dodając sól i pieprz. Po tym czasie mięso przekładamy na talerz.



Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz sos sojowy. Smażymy 1 min i dodajemy kurczaka. Trzymamy na gazie jeszcze dwie minuty i obiad nasz jest gotowy.:)










Bylo prosto i bedzie pysznie

Smacznego :)


poniedziałek, 20 października 2014

Kulki marcepanowe

 Super słodki deser dla miłośników marcepana. Kulki marcepanowe kojarza mi się z młodością. Pamiętam że kupować je można było na kilogramy, pamietam też, że były pakowane w szare papierowe torebki. Czy moje kulki marcepanowe są takie same ? Nie wiem, ale wiem że kocham marcepan w każdej postaci, a ponieważ robiłam dzisiaj marchewki z marcepana do ciasta marchewkowego :) i zostało mi trochę marcepana- nie mogłam pozwolić by sie zmarnował. Polecam .
Zaczynamy:


Składniki:
 około 200 gr gotowego marcepana
2-3 łyżki  gorzkiego kakao

Wykonanie:

Z marcepana formujemy kulki, obtaczamy w gorzkim kakao. Otrzepujemy z nadmiaru kakao i gotowe :)



Smacznego :)

niedziela, 19 października 2014

Ciasto marchewkowe

 Ciasto marchewkowe- carrot cake w krajach anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło do USA, gdzie stał sie jednym z najpopularniejszych deserów . Marchew miękknie podczas pieczenia, dając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Po prostu pychotka. Zapraszam na moje ciasto marchewkowe :)
Zaczynamy:

Składniki na ciasto:
4 jajka
1.5 szkl brązowego cukru
1.5 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki
2 szkl startej na grubych oczkach marchewki
Składniki na masę:
250 ml śmietany kremówki
2 serki mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru



Wykonanie:
Jajka, cukier i oliwę- miksujemy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia- nie przestajac miksować dodajemy partiami mąkę. Na koniec do miski dodajemy marchew i mieszamy łyżką.

Wykładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na 180 C - około 45-55 min.

Ciasto po ostudzeniu- kroimy na dwa placki.

Masa:
Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto , dodając 2 łyżki cukru pudru. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Ubity serek przekładamy do ubitej śmietany, ubijamy do połączenia- dodając 1-2 łyżki bitej śmietany.
Połowę masy wykładamy na placek. Przykrywamy masę drugim plackiem- i smarujemy gorę pozostałą masą.


Ciasto dekorujemy według własnego gustu. Ja udekorowałam marchewkami marcepanowymi.

Smacznego :)

Rosół II

Kochani - rosół podano. Jak ugotować pyszny rosół? Już kiedyś pisałam , że gotowanie tej królewskiej zupy trzeba celebrować, im mniej się będziemy spieszyć, tym będzie pyszniejsza i mniej mętna.  Dlatego polecam, rozpocząć gotowanie rosołu tuż po sniadaniu :) Nie spieszmy się, a rosół będzie rewelacyjny. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nasza narodowa potrawa, którą z całego serca polecam. Zaczynamy:

Składniki:
1,5-2 kg kurczak
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
1 cebula
kawałek por
seler
natka pietruszki I selera naciowego
sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:
Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy do garnka z wodą na średnim gazie- gotujemy. Jak pojawią się szumowiny-usuwamy sitkiem.
Po usunięciu szumowin dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy, 1 łyżkę soli I zielę angielskie, gotujemy  na bardzo małym gazie - rosół ma 'pykac' okolo 1,5 do 2 h. Im wolniej gotujemy , tym klarowniejszy rosół. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy następna godzinę. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby.


Rosół podajemy z makaronem rosołowym , natką pietruszki  i cieszymy nasze podniebienia królową zup. :)

Smacznego:)

sobota, 18 października 2014

Kurczak z brokułami i pesto

Któż z nas nie uwielbia obiadów które wyglądają bajecznie kolorowo, smakują jak delicje i nie trzeba do tego siedzieć w kuchni wieczność :) Na Wasze prośby, nowa propozycja obiadu w 30 min, który będzie smakował naszym milusińskim i tym starszym oczywiście też :) Prostota i czas- będzie dla nas przyjacielem :)
Obiad jest przepyszny, polecam . Zaczynamy :

Najpierw robimy pesto.
Rożnica między oryginalnym przepisem  są orzechy- dzisiaj użyłam sosnowych. Jeżeli nie macie sosnowych , mogą jak najbardziej być włoskie orzechy.
Przepis na pesto i potrzebne składniki znajdziecie tutaj 


Składniki :
2 piersi z kurczaka
0,5 brokułów
1 żółta papryka
8 pomidorków winnych
200 gr makaronu
sól, papryka, pieprz, sucha natka pietruszki
oliwa
świeży parmesan

Wykonanie:
Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikami papierowymi, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką, smażymy na patelni na oliwie z dwóch stron. Możemy też zgrillować. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz brokuły- od zagotowania 2-3 min.
Kroimy paprykę w większą kostkę, a pomidorki na pół. Do odcedzonego makaronu dodajemy pesto- mieszamy. Dodajemy pokrojone w paski piersi z kurczaka i brokuły. Mieszamy.











Na koniec dodajemy paprykę. Mieszamy.
Rozkładamy na talerze, dodajemy pomidorki i starty parmezan. :) Gotowe, prawda ze było prosto i szybko?


Smacznego :)



you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit