wtorek, 31 grudnia 2013

Łosoś z serem- salmon with cottage and rocket

 Efektowny I szybki w przygotowaniu łosoś- rewelacyjny na imprezy I nie tylko :
Składniki:
Łosos wędzony- pare plastrów
salata rukola
50-100 gr serek wiejski
sok z cytryny
pieprz
Wykonanie- serek mieszamy salata , skrapiamy cytryna doprawiamy swiezo zmielonym pieprzem.
Nakladamy na plaster lososia - zwijamy w rolke.
Smacznego :)

Serowe twistery

 Serowe twistery-pozostal mi kawalek ciasta francuskiego- wiec wykorzystamy go na serowe twistery :)




Skladniki:
Ciasto francuskie- puff pastry
plasterki sera zoltego
papryka


























Wykonanie:
na polowe ciasta kladziemy ser, posypujemy papryka
Nakladamy ciasto. Przyciskamy. Tniemy na waskie ok 1-2 cm  paski, skrecamy

Wykladamy na blache, pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku- od 15-20 min,







Smacznego :)


Salatka ziemniaczana z jajkami- patato salad with eggs and olives

 Salatka z mlodych ziemniakow, jajek I oliwek, mysle ze przypadnie do samku kazdemu.

Skladniki:
ok 1 kg mlodych ziemniakow- baby patato
1 czerwona cebula
3 jajka ugotowane na twardo
ok 10-12 oliwek z paprika lub serem
natka pietruszki
szczypior
sol, pieprz, papryka






Wykonanie:
Gotujemy molde ziemniaki. Kroimy cebule w cwierc talarki. Kroimy jajka. Oliwki na pol.
Siekamy pietruszke I szczypior.
 Wszysko doprawiamy sola, pieprzem I paprika.
 Szykujemy sos:
3 - 4 lyzki majonezu
2-3 lyzki oliwy z oliwek
1-2 lyzeczek musztardy delikatesowej.
Mieszamy skladniki .Dodajemy do salatki.

 Smacznego :)

Kielbaski twist-Sausage roll twists

 Doskonala przekaska na przyjecie- kielbaski twist
Skladniki:
12-14 parowek koktailowych
1 rolke ciasta francuskiego- puff pastry











Wykonanie:
Ciasto kroimy w cienkie ok 1 cm szerokosci paski- obkrecamy parowke.











Parowki wykladamy na blache. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min

 Polecam :)

Pasta z jajek- eggs salad spread

Pasta z jajek mozemy uzyc do kanapek, zawijasow,  wrapow...
Ja dzisiaj uzyje do slimaczkow :)

Skladniki:
4 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
sol, pieprz
2 lyzki majonezu
 Wszystko razem laczymy - blendujemy.
 Polecam :)

poniedziałek, 30 grudnia 2013

pesto z grillowana papryka i pieczonym kurczakiem

 Zapraszam na pesto z grillowana papryka I pieczonym kurczakiem. Juz dawno zakochalam sie w pesto, dla mnie to smak absolutnie niebianski- dlatego staram sie "urozmaicac" je roznymi dodatkami. Dzisiaj czas na papryke.


Skladniki:
Palki kurczaka
sol, pieprz, papryka, tymianek, oliwa z oliwek.











Wykonanie:
Umyte palki nacieramy przyprawami, skrapiamy oliwka- idealnie jest wlozyc na godzine do lodowki.
Kurczak idealnie przyjmuje przyprawy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C I pieczemy ok 60 min.










W miedzyczasie grilujemy papryke. Umyta papryke kladziemy do naczynia I wkladamy do piekarnika na 15-20 min na max temperature I grilujemy. Gdy papryka na czarne "plamy" oznacza ze jest gotowa. Wkladamy do polmiska, przykrywamy folia na ok 15 min- skorka wtedy latwiej odchodzi.
 Kroimy w wieksza kostke.







Pesto:
Listki bazyli
2-3 zabki czosnku
2-3 lyzki parmezanu
2-3 orzechy
sol, pieprz
ok 150-200 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Bledujemy - do polaczenia wszystkich skladnikow.







Wstawiamy makaron. Odcedzamy, dodajemy papryke I pesto. Mieszamy.

 Smacznego :)

sobota, 28 grudnia 2013

Black Forest Cake- torcik czekoladowy z wisniami i bita smietana

Ktoz z nas nie zna Black Forest Cake- raz sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald .
Skladniki na ciasto:
250g cukier
300g maka
 4 kakao
7 jajek
Wykonanie:
Cukier I jajka laczymy mikserem, do puszystej masy. Powoli dodajemy kakao I make.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180-200 C na 30 min.
 Skladniki na wypelnienie :
1 l kremowki
ok 50 gr cukru pudru
3 puszki wisni
6 lyzeczek maki ziemniaczanej
50-100 ml sherry
*2-3 lyzeczki zelatyny*
czekolada
 Wykonanie:
Odcedzamy wisnie od syropu.400 ml syropu gotujemy, dodajemy sherry. Do szklanki nalewamy mala ilosc syropu- dodajemy make ziemniaczana , laczymy I nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare do dekoracji ). Odstawiamy do ostygniecia.
Ubijamy smietane na sztywna, dodajemy cukier puder.
* Dodajemy zelatyne, w sytuacji gdy ciasto podajemy na drugi dzien , badz kremowka nie ubija sie odpowiednio.

Ciasto przekrajamy na trzy placki. Nasaczam.
Na ciasto nakladamy mase z wisni., na to bita smietana. Placek, wisnie, bita smietana, placek. Dekorujemy pozostala bita smietana, wisniami I czekolada.
 Serdecznie polecam :)

Sernik wiedenski- cheesecake

 Sernik ktory zawsze sie udaje :)



Skladniki :
1 maslo
1 kg  startego sera
8 jaj
1 1/3 szkl cukru
3-4 lyzki maki ziemniaczanej
bakalie wdlg uznania


Wykonanie:
Bialka - ubijamy, na sztywna piane.
Zoltka , cukier, maslo I make ziemniaczaną - ubijamy na puszysta mase 
Bialka - ubijamy, na sztywna piane.
Do masy zoltkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac .
Gdy polaczymy mase z serem, na jednolita mase- czas na piane z bialek.

Bialka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewniana lyzka, do polaczenia skladnikow.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Forme wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem.

 Nalewamy ciasto do formy, pieczemy ok 50-70 min.
Smacznego :)

wtorek, 24 grudnia 2013

Salatka warzywna

 Zapraszam na salatke warzywna
Skladniki:
5-6 ziemniakow
10 marchwi
2 pietruszki
groszek
kukurydza
6-8 jaj ugotowanych na twardo
kielnasa, szynka
6-8 ogorkow kiszonych
majonez
sol, pieprz




Wykonanie :
Ziemniaki, marchew, pietruszku- ugotowac w mundurkach. Obrac. Wszystkie skladniki kroimy w mniejsza lub wieksza kostke - wedle upodobania :)









Solimy , pieprzymy. Najlepiej by salatka postala przez noc- do przezarcia sie  :).  Dodajemy majonez, wszystko razem mieszamy.
 Smacznego :)

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sledzie w sosie smietanowo-majonezowym

 Zapraszam na sledzie swiateczne w sosie majonezowo smietanowym
Skladniki:
4 Sledzie matiasy
1 cebula drobno skrojona
3-4 ogorki kiszone -skrojone w kosteczke
2-3 lyzki majonezu
ok 100 ml smietana








Wykonanie- wymoczyc sledzie tak jak lubimy najbardziej. Skroic cebulke, ogorki kiszone
 Wymieszac majonez ze smietana. Dac na spod naczynia, polozyc sledzie , posypac cebulka I ogorkami. Przykryc sosem. Wlozyc na noc do lodowki .

 Smacznego

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit