sobota, 30 listopada 2013

Marynowana wolowina z warzywami-marinated beef with veg

 
Marynata:
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzka cukru
4 sprasowana zabki czosnku
2 lyzki oleju sezamowego.
 Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I mieszamy w marynacie. Odstawiamy pod przekryciem na 30 min do lodowki
Rozgrzewamy na woku 1 lyzke oleju sezamowego. Smazymy na wysokim ogniu wolowine ok 2-3 min lub gdy bedzie srednio wypieczona

Odstawiamy na bok. Do woka nalewamy 2 lyzki oleju sezamowego- smazymy 3 marchewki pokrojone w paski, brokuly I fasolke- 2 min.
Dodajemy 150 ml rosolu wolowego - gotujemy 1 min. Wrzucamy wolowine, szpinak 200 gr, I miksture z 1 lyzki maki ziemniaczanej z 1-2 lyzkami sosu sojowego. Gotujemy do zagotowania.
Podajemy z ryzem lub noodlami.
Smacznego  :)

piątek, 29 listopada 2013

Eklerki

 
Eklerki:


Skladniki:
400 gr maki
220 gr masla
300 ml wody
8 jaj
szczypta soli








Maslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy szczypte soli, I dodajemy make, energicznie mieszajac do polaczenia. Jajka ubijamy po ostudzeniu ciasta.
Szpryca nakladamy ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 200 C, pieczemy 25-30 min.






Po wyciagnieciu eklerek z piekarnika, rozcinamy na pol, kiedy jeszcze cieple.
Krem:
Gotujemy budyn smietankowy. Po ostudzeniu laczymy z maslem I 2 lyzkami cukru pudru.
Krem wkladamy do lodowki na 1-2 h.
Ostudzone eklerki przekladamy masa budyniowa.
Smacznego :)

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Sałatka z ryżem i tuńczykiem


Czasami zostaje nam z obiadu ryż i w ten sposób można uruchomić wyobraźnie i wyczarować sałatkę. Ta powstała z myślą o moim mężu, który ma dzisiaj koniec miesiąca w pracy- wiec bedzie dłużej tam i z pewnością będzie bardzo głodny :)

Składniki:

Ryż
Mała puszka kukurydzy
tuńczyk w sosie własnym
papryka
pomidor
majonez
sol i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i doprawić.
Smacznego :)

czwartek, 28 listopada 2013

Lazanki


 Ktoz z nas nie kocha lazanek. Tu musze sie przyznac, ze ja troche pod Swieta juz szykuje :) Pakuje do woreczkow I do zamrazarki Wten sposob w  Wigillie mamy wiecej czasu dla siebie I by cieszyc sie Swietami.
Na poczatek obgotowuje grzyby.
 Skroilam dwie male glowki kapusty, gotuje ja do miekkosci, co jakis czas zmieniajac wode.
 Wrzucam odcedzona I pokrojona drobno kapuste I grzyby na woka. (W miedzyczasie gotujemy makaron lazankowy.) Smazymy na wolnym ogniu, przyprawiajac sola I pieprzem. Moja rada by mocniej przyprawic- poniewaz jak polaczymy z makaronem lazankowym - trudniej jest dobrze doprawic do smaku. I lazanki gotowe .
 Smacznego :)

Kokosowe curry z wolowina - czyli Coconut beef curry

Dzisiaj wybieramy sie w podroz do Tajlandii...
Zapraszam na Kokosowe curry z wolowina. Niesamowity smak mleka kokosowego I curry.


Coconut beef curry -Kokosowe curry z wołowina 002.JPGSzykujemy :
2 lyzki sproszkowanej kolendry, 2 lyzki sproszkowanego kminku, 5 lyzek Massaman curry paste( do kupienia w Dunnes)-
mieszamy razem.










Coconut beef curry -Kokosowe curry z wołowina 005.JPGDo garnka nalewamy ok 200-250 ml wody I ok 200 g kremowego bloku kokosowego. Gotujemy do rozpuszczenia.
Dodajemy zmieszna z przyprawami paste curry. Gotujemy ok 1-2 min.










Coconut beef curry -Kokosowe curry z wołowina 007.JPG
Kroimy ok  900 gr wolowiny w paseczki, wrzucamy do garnka. Dodajemy 2 lyzeczki cukru brazowego, 4 lyzki fish sosu, 400 ml mleka kokosowego I ok 50 gr orzeszkow- ja dodalam cashew. Dodatkowo dodalam jeszcze jedna puszke mleka kokosowego. Dusimy na wolnym ogniu , az wolowina bedzie miekka. Na koniec gotowania, gdy wolowina bedzie miekka dodajemy ok 6 lisci- kaffir lime.

Podalam z ryzem. Zycze smacznego
Coconut beef curry -Kokosowe curry z wołowina 016.JPG

Dip koperkowo czosnkowy

 
Skladniki:   4-5 lyzek majonezu
1-2 zabki czosnku ( wycisnietego przez praske)
1-2 lyzeczki soku z cytryny
2 lyzeczki swiezego lub suszonego koperku
pieprz I sol do smaku.

 
Wszystko mieszamy - do polaczenia.
 


wtorek, 26 listopada 2013

Sałatka z łososiem i jajkiem - salad with salmon and eggs



Zapraszam na pyszną salatke z łososia i jajek
Salatka z lososiem i jajkiem 002.JPGSkładniki:
100 gr makaronu
3 kawałki łososia
5 jajek
3-4 konserwowe papryczki chilli
mix sałat
dip koperkowo czosnkowy/ jogurt naturalny
sól, pieprz






Salatka z lososiem i jajkiem 005.JPG

Wykonanie:
Gotujemy makaron,
Nagrzewamy piekarnik do 180 C I na 10-12 min wkladamy lososia- solimy, pieprzymy I skrapiamy cytryna.
Do miski dajemy sałatę , jajka , papryczki, łososia- doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy dip lub jogurt naturalny.

Smacznego

 
Salatka z lososiem i jajkiem 017.JPG
smacznego :)
Salatka z lososiem i jajkiem 022.JPG

poniedziałek, 25 listopada 2013

makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs.

Witam Was, po krotkiej przerwie. Weekend spedzilismy w Rzymie, I na obiad zabieram Was do Wloch.

Orginalnie, powinno byc ze spaghetti, ja chcialam mojemu maluchowi ulatwic zycie wiec wybralam swiderki.

Makaron z pulpetami- czyli pasta with meatballs 007.JPGZapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs.

Przepis na 800 gr miesa mielonego.

Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske.
Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki ,sol I pieprz.
Wszystko razem laczymy.



Makaron z pulpetami- czyli pasta with meatballs 009.JPG
Formujemy male kulki, obtaczamy maka, smazymy na oliwie z oliwek

Makaron z pulpetami- czyli pasta with meatballs 011.JPG
Po usmazeniu, na zloty kolor, dodajemy ok 800 ml passata I 4 lyzki koncentratu pomidorowego., suszona lub swieza bazylie
W miedzyczasie gotujemy makaron
Makaron z pulpetami- czyli pasta with meatballs 012.JPG
Posypujemy parmezanem, I natka pietruszki
Smacznego :)
Makaron z pulpetami- czyli pasta with meatballs 016.JPG



 

czwartek, 21 listopada 2013

Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán

Zapraszam na smaki meksykanskie-
Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán


Michoacan beef- wolowina po meksykansku 021.JPGOkolo 1 kg wolowiny kroimy w kostke. Doprawiamy sola, pieprzem I opruszamy maka. Smazymy na duzym ogniu ok5-10 min.












Michoacan beef- wolowina po meksykansku 024.JPG
Dodajemy: skrojone 2 cebule, 5 sprasowanych zabkow czosnku, puszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu ok 1.5 h.

Na koniec dodajemy ok 400 gr fasolki straczkowej, lyzeczke cukry I dusimy 15 min.Na koniec wrzucamy czerwona papryke pokrojona w cienkie paski.
Michoacan beef- wolowina po meksykansku 026.JPG
Podajemy z ryzem
Michoacan beef- wolowina po meksykansku 027.JPG
Smacznego

niedziela, 17 listopada 2013

Bigos-czyli lekki bigos ze swiezej kapusty


Bigos - chyba wszyscy go znamy i jest robiony na tysiace sposobow . Mam nadzieje, ze moze i Was zainteresuje moja wersja na lekki bigos- zapraszam :)
 

Na poczatek skroilam chudy boczek i kielbase- usmazylam na patelni teflonowej z niewielka iloscia oleju.
Obgotowalam grzyby.
Skroilam trzy glowki kapusty. Gotowalam kapuste do miekkosci- zmieniajac pare razy wode.

Gdy kapusta byla gotowa dodalam kielbase, boczek i grzyby. "Dusilam" je razem ok 1h , dodajac w miedzyczasie przecier pomidorowy. Doprawilam duza iloscia pieprzu , slodkiej papryki i soli.

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit